Kézilabda-Eb – Kötelező a teszt, de itthon tízszer drágább, mint a szlovákoknál

Kézilabda-Eb – Kötelező a teszt, de itthon tízszer drágább, mint a szlovákoknál

MVM Dome (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kötelező a héten kezdődő magyar–szlovák közös rendezésű férfikézilabda Európa-bajnokságon a koronavírusteszt a személyzet számos tagjának és az újságíróknak is, a szervezők pedig azt is közzétették, hogy az általuk felállíttatott állomásokon ez mennyibe kerül. Többféle vizsgálatot lehet kérni, van, ami itthon ötször, más tízszer annyiba kerül, mint Szlovákiában.

Csütörtökön kezdődik a magyar–szlovák közös rendezésű férfikézilabda-Európa-bajnokság. Öt helyszínen – Budapesten, Pozsonyban, Szegeden, Debrecenben és Kassán – lesznek a mérkőzések: nálunk a stadionok kapacitásának száz százalékáig, vagyis telt házig fogadhatnak vendégeket, míg Szlovákiában csak minden negyedik széken ülhet néző. Magyarországon a 12 év feletti néző csak védettségi igazolvánnyal, vagy 72 órán belül elvégzett és negatív PCR-teszttel mehet a mérkőzésekre, és a csarnokokban kötelező a maszkviselés.

Az európai szövetség (EHF) az újságírókra még szigorúbb korlátozásokat vezetett be: nem elég a védettségi igazolás, mellette tesztet is be kell mutatni. Ez lehet legfeljebb 48 órával előtte elvégzett koronavírust kimutató PCR-teszt, vagy aznapi antigén vizsgálat. Az EHF a napokban az akkreditált újságíróknak, így nekünk is kiküldött egy tájékoztatót arról, milyen teszteket fogadnak el és ezeket hol lehet elvégeztetni. A hat oldalas anyagból kiderül, hogy Magyarországon a helyi szervező feladata volt a csarnokok közelében működő tesztállomások kialakítása. A vizsgálatok elvégzésére Budapesten az új MVM Dome kézilabdacsarnok parkolójában, a szintén vadonatúj szegedi Pick Aréna mellett és Debrecenben a Hódos Imre Sportcsarnoknál lesz lehetőség.

Nem csak az újságírókat kötelezik naponta a tesztre, az útmutató alapján más közreműködőkre is vonatkozik ez a kötelezettség (vélhetően a technikai személyzet, biztonsági őrök), ezért meghatározták az egyes kategóriák számára az időpontokat.

Magyarországon az antigénteszt minden helyszínen ötven euróba (jelenlegi eladási árfolyamon 18 500 Ft) kerül, a PCR pedig százba (nagyjából 37 000 Ft). Ezután jön a meglepetés: az antigénteszt Pozsonyban ötször kevesebbe (10 euró), Kassán pedig a tizedébe kerül a magyarországi áraknak, vagyis alig öt eurót kell érte fizetni. A szomszédban olcsóbb a PCR-teszt is: Pozsonyban 60, Kassán pedig 54.90 euró. (Természetesen nem kötelező a csarnok mellett teszteltetni, elfogadnak más, akkreditált labor által kiadott eredményeket is, de ennek ellenére sokkoló a különbség.)

Elküldtük a kérdéseinket a Kocsis Máté fideszes politikus által vezetett hazai kézilabda-szövetséghez. Arról érdeklődtünk, hogy mi indokolja a döbbenetes árkülönbséget, és miért nem tartják be például a PCR-teszteknél a kormány által bevezetett hatósági árat – 2020 őszén ugyanis 19 500 forintban maximalizálták az elkérhető legmagasabb összeget. Megkérdeztük azt is, melyik szolgáltatóval szerződtek a feladatra.

Megérkezett a válaszuk is, érdemi információk nélkül. Az írták, hogy nem kötelező ott tesztelni, „az arénák melletti tesztállomások kitelepített, extra mintavevő helyek”. Vagyis úgy tűnik, ez az oka a tízszeres árnak, de van egy apróság: Kassán is a csarnok melletti konténerben végzik az antigéntesztet öt euróért.