Nagyot harcolt, és megverte az oroszokat a magyar férfikézilabda-válogatott

Nagyot harcolt, és megverte az oroszokat a magyar férfikézilabda-válogatott

Szita Zoltán az olimpiai kvalifikációs kézilabda-Európa-bajnokság E csoportjának első fordulójában játszott Oroszország–Magyarország mérkőzésen a svédországi Malmőben 2020. január 11-én. Magyarország 26-25-re győzött (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lendületesen kezdte a meccset a magyar csapat. A 7. percben Mikler hetest fogott, de visszafújták, mert az egyik magyar belépett a lövés előtt. A másodikat Dibirov már bedobta (4-4). Ezután ismét a magyarok vezettek, a 11. percben 6-5 volt az állás, a csapatok fej-fej mellett dobálták a gólokat. Majd a 23. percben először vezettek az oroszok két góllal (11-9). Három perccel később, a 26. percben egy jó bejátszás után Bánhidi igazi tankként tört kapura, és egyenlített (11-11).

Sőt, utána egy labdaszerzésből Sipos futott el, és vezethette kapura, majd újra megszerezte a vezetést a magyaroknak (11-12). Aztán egy Zsitnyikov, Ligetvári gólváltás következett. Utóbbi meg sem állt a duplázásig, és az utolsó percben már kétgólos lett a magyar előny (12-14). Erre még válaszolt az orosz beálló, Jermakov. Az eredmény azonban már nem változott, a megfiatalított magyar válogatott egy góllal, 14-13-ra nyerte az első félidőt.

A második félidő elejét megnyomta a magyar csapat, Balogh Zsolt élt nagyon, két gólt is dobott pár perc alatt, s a 35. minutumban már 18-15-re vezetett a válogatott. A 38. percben egy szép összjáték után Bóka már 20-16-ra növelte a magyar előnyt. Aztán Mikler tarotta is az eredményt, mert a 39. perc elején Dibirov hetesét fogta.

A 40. percre az orosz már vissza is jöttek, dobtak két gólt, és ráadásul emberhátrányba is került a magyar csapat. Ekkor megint Mikler tartotta a lelket a csapatban, ismét hetest fogott, maradt a 20-18, és kiegészültünk. Koszorotov beállása megtorpantotta a mieinket, egyre jöttek fel az oroszok, és nem mentek be a helyzeteink.

A 48. percre megint megrázta magát a magyar együttes, és 23-20-ra mentünk el, ám egy újabb ziccer után, egy elvétett becsúszás miatt kiállították Ligetvárit. A magyarok lendülete nem tört meg, az emberhátrány ellenére is ment a csapat előre, kilenc perccel a vége előtt 24-20 volt ide.

Hat perccel a vége előtt Miklernek hétszer védett, ám a lövéseink ekkor nem mentek be. Az oroszok aztán öt perccel a cége előtt feljöttek egy gólra, 25-24-re. Időt kértünk. Sajnos nem törtük meg az ellenfelet, az oroszok négy gólt lőttek négy perc alatt és egyenlítettek, 25-25. A magyar gólcsendet Balogh Zsolt törte meg egy hetessel, 26-25.

Eggyel vezetett a magyar csapat még az utolsó percben is, Bánhidi hibázott ziccerben. Igazi köröm lerágósra sikeredett a végjáték; 24 másodperccel a vége előtt, már közel passzívnál kértek időt az oroszok. Hét a hat ellen jöttek, de Mikler megfogta az utolsó ziccert, és így a magyar válogatott 26-25-re nyert, így győzelemmel indította az Eb-t! Nagy tornán először sikerült a magyar kéziseknek legyőznie Oroszországot.

A mezőny legjobbja a kapus Mikler Roland lett, a legeredményesebb játékos pedig Balogh Zsolt, aki hét gólt dobott.

Legközelebb a kontinenstorna egyik házigazdájával, a világ- és olimpiai bajnok dánokkal játszunk január 13-án 20 óra 30 perckor.

Kézilabda-Európa-bajnokság, férfiak
Csoportkör, 1. forduló – E-csoport, Malmö
Játékvezetők: Jurinovic, Mrvica (horvát)

Oroszország–Magyarország 25-26 (13-14)

Lövések/gólok: 41/26, illetve 43/25
Gólok hétméteresből: 5/5, illetve 3/1
Kiállítások: 6, illetve 0 perc

Magyarország: Mikler – Győri (3 gól), Szita (4), Bánhidi (4), Sipos (1), Máthé, Hornyák (1). Cserék: Bóka (3), Balogh Zs. (7), Ligetvári (2), Nagy B. (1), Fekete, Rosta. Szövetségi kapitány: Gulyás István