15 ezer DVD kapacitásával felérő optikai lemezt alkottak

15 ezer DVD kapacitásával felérő optikai lemezt alkottak

DVD írás közben (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A terabájtos pendrive-ok és a felhőalapú adattárolás korában azt gondolnánk, hogy az optikai adattároló lemezek egy letűnt kor mára végérvényesen halott technológiáját jelentik (hiszen a legtöbb számítógépben már nincs ilyen meghajtó, és legtöbben már a tévé alól is kidobták a DVD-lejátszót a VHS-videó mellé a sufniba). De ez nem feltétlenül marad így örökre, hiszen e lemezek olcsók, tartósak, egyszerűek, és fejlesztéssel még nagyságrendekkel lehet növelni a kapacitásukat.

A Kínai Tudományos Akadémia sanghaji Optikai és Finommechanikai Intézetének kutatói a Nature-ben publikálták, hogy létrehoztak egy új típusú optikai adattároló lemezt, amely a benne alkalmazott 3D-s nanotechnológia segítségével petabájtos nagyságrendű kapacitással bír. Jelen állapotában pontosan 125 terabájt adat fér rá. Összehasonlításul: a Blu-ray lemezek kapacitása 25 gigabájt, és egy terabájt=1024 gigabájt. Ez nagyjából 15 ezer DVD-nek felel meg.

A lemez fizikailag nem nagyobb, mint a DVD vagy a CD: mindegyiknek pontosan 12 centiméter az átmérője. Ebből adódik, hogy területegységre vonatkoztatva az adatsűrűsége 15 ezerszerese a DVD-nek. Ilyen hatalmas kapacitáshoz már molekuláris szinten (nanoskálán) kell kódolni a lemez anyagába az információt. Ezt két vegyület egyesítésével oldották meg, amelyek a korábban alkalmazott anyagoknál sokkal nagyobb felbontásban képesek reagálni, ha fénnyel (például lézersugárral) világítják meg őket.

De még ez sem lett volna elegendő ehhez az elképesztően magas kapacitáshoz, ezért száz nanoréteget fektettek egymásra a lemez felületén, minden réteg vastagsága egy mikrométer. Ehhez persze az is kellett, hogy az író- és olvasómechanizmus képes legyen az egymáshoz képest térben eltolt rétegeket olvasni. Emellett azzal is duplájára növelték a kapacitást, hogy a lemez mindkét oldalára írta. Ez még csak prototípus, és ahhoz, hogy a lemez kereskedelmi forgalomba hozható legyen, jelentősen növelni kell az írási és olvasási sebességet, csökkenteni kell az ehhez szükséges energia mennyiségét, illetve az árát is le kell még vinni.