A kínai mesterséges intelligenciának tisztelnie kell Hszi Csin-pinget

A kínai mesterséges intelligenciának tisztelnie kell Hszi Csin-pinget

A mesterséges intelligenciát is fejlesztő Alibaba regionális irodája a kínai Hsziongan városában (Fotó: N509FZ/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kínai kormány a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok nagyméretű nyelvi modelljeit teszteli, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy rendszereik „a szocialista alapértékeket testesítik meg” – számolt be a Financial Times alapján a Portfolio. A folyamatot ismerők szerint a modelleket egy kérdéssorozatra adott válaszokkal tesztelik, amelyek közül több Kína politikai tevékenységével és Hszi Csin-ping elnökkel kapcsolatos.

A szűrés a problémás információknak kiszűrésével és az érzékeny kulcsszavak adatbázisának létrehozásával kezdődik. Kína februárban közzétett, a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatoknak szóló működési útmutatója szerint az AI-csoportoknak több ezer érzékeny kulcsszót és kérdést kell összegyűjteniük, amelyek sértik az „alapvető szocialista értékeket”, például az „államhatalom felforgatására való felbujtást” vagy a „nemzeti egység aláásását”. Az érzékeny kulcsszavakat hetente frissíteni kell. 

Címkék: Kína, AI, Hszi Csin-ping, MI