Nagy ritkán fertőző lehet az Alzheimer-kór

Nagy ritkán fertőző lehet az Alzheimer-kór

Alzheimeres (balra) és egészséges ember agya (Fotó: University of San Francisco)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Alzheimer-kór orvosi műhibák következtében nagy ritkán átkerülhet egyik betegből a másikba, fedezték fel brit tudósok. A Nature Medicine folyóiratban közölt tanulmányukban kifejtik: arra azonban nincs bizonyíték, hogy a betegség átterjedhet egy másik emberre a mindennapos tevékenységek, illetve a normál orvosi ellátás közben.

Viszont ha egy pácienst elhunyt alzheimeres beteg agyalapi mirigyéből származó humán növekedési hormonnal kezelnek, akkor valóban „megfertőződhet” a betegséggel. Ennek oka valószínűleg az, hogy a hormonban is megtalálhatók azok a fehérjék, amelyek a feltételezések szerint az Alzheimer-kórt okozzák. Azt azonban maguk a kutatók is cáfolják, hogy az Alzheimer-kórt fertőző betegségnek kellene tekinteni. „Egy pillanatig sem állítjuk, hogy valaki éppúgy elkaphatja az Alzheimer-kórt, mintha virális vagy bakteriális fertőzés lenne – nyilatkozta John Collinge, a kutatás vezetője, a brit Orvostudományi Kutatási Tanács (MRC) munkatársa. – Mindössze arról van szó, hogy ha az embert véletlenül inokulálják a betegséget okozó fehérjéket tartalmazó humán szövetekkel, akkor a betegség átkerülhet, de ez ritka.”

Nagy-Britanniában 1959 és 1985 között legalább 1848 beteg kapott növekedési hormont elhunyt donoroktól, de akkor betiltották az eljárást, mert többen Creutzfeldt-Jakob-betegséget kaptak a kapott szövetben lévő prionok miatt. A betegségben elhunytak közül nyolcvan ember agyában béta-amiloid fehérjét is találtak, ami a legelfogadottabb elméletek szerint összefüggésben áll az Alzheimer-kórral. Több olyan alzheimeres beteget is találtak, akiknél hormonkezelés után jelent meg a betegség, illetve olyan hormonkészítményeket is felfedeztek, amelyek béta-amiloidot tartalmaztak. Amikor e hormonokat egereknek adták be, azok Alzheimer-szerű tüneteket mutattak. Bár ez az eljárás már évtizedek óta nem része a klinikai gyakorlatnak, nem lehet kizárni, hogy más szöveti átültetések hasonló kockázatokat hordoznak, ezért érdemes lenne e szempontból is szűrni a transzplantálandó szöveteket.

Címkék: Alzheimer-kór