Az omikron immár szinte biztosan enyhébb betegséget okoz

Az omikron immár szinte biztosan enyhébb betegséget okoz

A SARS-CoV-2 koronavírus. Fotó: CDC

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legyen 2022 első covidos híre pozitív, és adjon okot a megfontolt optimizmusra. Pláne, hogy ez most indokolt is. Az utóbbi napokban vagy egy tucat, omikron variánssal végzett laborvizsgálat eredményét közölték a kutatók szerte a világból, és mind ugyanazon konklúzió irányába mutat: az omikron kevésbé súlyos betegséget okoz, mint a korábbi változatok, és a tüdőt jóval kevésbé bántja, írja a New York Times.

E kísérleteket emberi sejtkultúrákon, illetve állatmodelleken (például egereken, hörcsögökön, tengerimalacokon) végezték. A tapasztalatok szerint az omikronfertőzés alapvetően enyhébb tüneteket okozott, amely legfőképpen a felső légutakat érintette, míg a tüdőben sokkal csekélyebb károk keletkeztek.

Amikor novemberben Afrikában feltűnt az omikron variáns, a kutatót joggal féltek attól, hogy ez sokkal ütőképesebb lesz, mint az eddigi mutánsok, hiszen 52 aminosavban mutálódott a deltához képest, ráadásul e mutációk többsége a gazdasejtekhez való csatlakozást segíthették. Ez a félelem részben be is igazolódott, hiszen az omikron jóval fertőzőképesebb, és az immunitást is ügyesen elkerüli. Így a kétszer oltottak is simán megfertőződhetnek (az ismétlőoltás ezen a veszélyen sokat csökkent).

A félelem másik része, miszerint az omikron megbetegítőképessége is erősebb lesz, azonban cáfolatot nyert. Eddig úgy tűnik, hogy az új variáns viszonylag enyhe, náthaszerű megbetegedést okoz a legtöbb embernél. Ennek oka az lehet, hogy bár a felső légutak (például az orrüreg) nyálkahártyájában ugyanolyan magas számban van jelen a vírus a fertőzést követően, mint például a delta esetében volt, a tüdőben a korábbi vírusszámnak csupán tizedét mérték. Vagyis a tüdő sejtjeit kevésbé tudja megfertőzni.

Sok kutató számított rá, hogy az új koronavírus előbb-utóbb lecsillapodik, és egy nagy fertőzőképességű, de kevésbé halálos variáns kerül ki győztesként a vírus evolúciójából. Az eddigi tapasztalatok szerint az omikron nem okoz súlyosabb megbetedést általában, mint a sima influenza. Viszont ez sem veszélytelen, hiszen a szokványos influenzában is meghal félmillió ember minden évben.

Ugyanakkor eddig főként a fiatal, valamilyen eredetű immunitással már rendelkező népesség fertőződött. Azt nem tudjuk, hogy mi fog történni, ha majd tömegével kapják el a kínai vakcinával oltott és egyébként is beteg magyar öreg emberek. A világ omikronnal sújtott országainak tapasztalatai viszont eddig azt mutatják, hogy bár az esetszámok függőlegesbe álltak, és meg sem álltak az egekig, a kórházba utalt betegek és az elhunytak száma csak alig emelkedett.