Kimondta az EMA, az omikron ellen nem fenntartható a sorozatos oltás, új vakcina kell

Kimondta az EMA, az omikron ellen nem fenntartható a sorozatos oltás, új vakcina kell

Omikron (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az omikron-variáns esetében az emlékeztető adagok rövid időközönként történő beadása hosszabb távon nem tartható fenn – közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség a Gyógyszerszabályozó Hatóságok Nemzetközi Koalíciójának (ICMRA) a koronavírus elleni oltási műveletekről nemrégiben tartott egyeztetése után. 

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy – bár a koronavírus omikron változata által okozott fertőzést és enyhe megbetegedést a jelenlegi vakcinák kevésbé tudják megakadályozni – az oltás, különösen az emlékeztető oltás beadása továbbra is jelentős védelmet nyújt a súlyos tünetekkel szemben, és csökkenti a kórházi ápolás szükségességét. 

Az MTI beszámolója szerint ugyanakkor hangsúlyozták: hosszú távú stratégiát kell kidolgozni a járvány kezeléséhez szükséges vakcinák típusaira vonatkozóan. Véleményük szerint klinikai vizsgálatokat kell végezni egy új vakcina kifejlesztésének és alkalmazásának támogatására.

Az uniós ügynökség nemrégiben már megállapította, hogy azok, akik megkapták az oltások emlékeztető adagját is, védettebbek az omikronnal szemben, mint azok, akik egy vagy két oltást kaptak.

Az EMA hangsúlyozta: az oltás továbbra is a világjárvány elleni küzdelem legjobb eszköze, így erőfeszítéseket kell tenni az oltatlanok beoltására, valamint az emlékeztető oltások beadásának felgyorsítására.