Mithras és a budapesti régészet perspektívái

Mithras és a budapesti régészet perspektívái

A Mithras-szentély feltárása Óbudán 2023 decemberében(Fotó: Aquincum Múzeum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

1954-ben London szívében rendkívüli régészeti felfedezésre került sor. A Walbrook nevű helyen, amely – ahogy neve is mondja – egykor egy kis patak kiszáradt, sáros medrébe épült a második világháború utáni építkezéseket követően, a megújulni akaró világváros szívében, a City kellős közepén került elő Anglia legjobb állapotban megmaradt Mithras-szentélye (mithraeum). A londoniak közül kevesen tudták addig, hogy városuk egyike annak a közel 2000 római városnak (Londinium), amelyek behálózták a teljes mediterrán világot és azon túl a mai Anglia, Hollandia, Németország, Magyarország, Románia, Bulgária, Szíria, Jordánia, Egyiptom területét is. A Walbrook mithraeum néven elhíresült szentélyt 1954-ben több ezren látogatták meg: ez volt az angliai közösségi régészet (public archaeology) hivatalos születése.

Londonban sem azelőtt, sem azt követően nem vonzott annyi látogatót még egy régészeti helyszín 2012-ig, amikor ugyancsak a Walbrook környékén, a Bloomberg építkezések következtében feltárták az ókori London egy jelentős városrészét. A londoni Mithras-szentély felfedezése azóta etalonja lett a városi régészet és közösségi régészet társadalmi, gazdasági és kulturális hasznosíthatóságának és fenntarthatóságának, régészek, építészek, beruházók és honatyák sikeres együttműködésének. Ma a szentély az új Bloomberg felhőkarcoló alagsorában várja a látogatókat, és egyike Európa leginteraktívabb római emlékhelyeinek, amely gyerekeket, régészeket, egyetemistákat és londoni polgárokat egyaránt vonz.

Londiniumnak csupán egyetlen egy mithraeuma maradt meg az ókorból. Vannak azonban olyan városok, mint Róma vagy Ostia, ahol egy tucatnyi Mithras-szentély maradt fent. Ezek a híres szentélyek – San Clemente, Barberini, Santa Prisca, Felicissimus mithraeumok – ma is több ezer turistát vonzanak. Ennek egyik fő oka a római Mithras-kultusz máig élő és folyamatos varázsa: a XVIII. század óta Európa állandó Mithras-lázban ég, a szabadkőművesektől a régészeken át az újpogány mozgalmakig számos érdeklődő csoportnak ad továbbra inspirációt és újraértelmezési lehetőséget ez az ókori kultusz.

Budapest különlegesen szerencsés városnak mondhatja magát a római Mithras-szentélyek „versenyében”. 1887 és 1977 között öt mithraeumot fedeztek fel Óbuda területén, négyet a civil város, a mai Aquincum Régészeti Park területén és környékén, egyet pedig a Flórián téren, az egykori légiótábor területén. Aquincum (Óbuda) már ezzel az öt szentéllyel (amiből kettő látogatható, régészetileg és turisztikailag hasznosított) is különlegesen ritka helyszín volt 2023-ig. Óbudához csak Ptuj, a római Poetovio mérhető Közép-Kelet Európában, ahol négy vagy öt Mithras-szentély létezett, ebből jelenleg kettő látogatható a turisták által.

2023 decemberében azonban Óbuda csatlakozott Róma és Ostia nemes társaságához mint a Római Birodalom egykori területének harmadik, Mithras-szentélyekben leggazdagabb városa. A Waterfront City Óbuda szívében, a III. kerületben a Duna-parthoz közel, a Folyamőr utca, a Miklós tér és Bogdáni út által határolt helyszínen, 5 hektáron helyezkedik el. A Biggeorge Property ingatlanfejlesztő társaság által tervezett lakópark az egykori római Aquincum katonai városának, a légiótábor körül kialakult canabae területének egyik legizgalmasabb részére esik. A Miklós-téren már 1908 előtt is került elő egy igen szépen megmunkált Mithras-oltár, amely már akkor jelezte a budapesti régészeknek, hogy a környéken Mithras-szentély is lehet a föld alatt. A felfedezésre azonban egy évszázadnál többet kellett várni: 2023 decemberében az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park munkatársai (Milbich Tamás, Budai-Balogh Tibor és társaik) egy kisméretű, de leleteiben rendkívülinek számító Mithras-szentélyt fedeztek fel az egykori Szeszgyár területén. A szentélyt csak részlegesen sikerült feltárni, de az előkerült leletek máris nemzetközi érdeklődésre adnak okot: a szakmai közönség és a Mithras-kultusz iránt érdeklődők közül közel harmincezren olvasták el Twitteren a szentély felfedezéséről szóló angol nyelvű beszámolót.

A festett oltár, a freskótöredék és a ritka ikonográfiát követő ólomtárgy már önmagában is európai ritkaságnak számít. Ami a helyszínt azonban különlegessé teszi, az a közösség régészeti és turisztikai potenciálja. Az új lakópark viszonylag közel van a Sziget Fesztivál egyik főbejáratához, a K-hídhoz, de a szentendrei út révén jó összeköttetésben van Buda turisztikai részével is. A modern lakóparkok egyik nagy dilemmája, hogyan integrálják kulturálisan a régi városrészt, milyen módon hozzanak létre egy olyan élhető, de építészetileg és műemlékileg kellően különleges teret, amely vonzó lehet a helyi lakosság és a turisták számára is. A ptuji Mitra Hotel, a londoni Walbrook vagy a marinói mithraeum jó példái annak, hogy modern épületek interaktív módon tudják megőrizni és turisztikai látványossággá alakítani az ókor értékes örökségét. Aquincum római öröksége és a most előkerült új mithraeum nemcsak Budapest hírnevét öregbíti, de izgalmas perspektívákat tartalmaz a XXI. századi örökségvédelem, turizmus és urbanizmus számára is. Mithras új, kisméretű szentélye például olyan interaktív tér lehetne, amely az új lakóparkban élők számára családi, gyermekeket is vonzó muzeológiai és oktatási tevékenységekkel, színes programokkal, kortárs technológiai megoldásokkal is élhetőbbé tenné az ott élők életét. Egy római szentély egy lakópark területén nem „csak” egy nyűg és teher kellene legyen a modern beruházók számára, hanem egy soha vissza nem térő lehetőség, amely révén egyrészt az intézmények (múzeum-városrész-befektető-lakók) közötti együttműködés is élő, proaktív kapcsolattá válik, másrészt a lakóparkot vonzóbbá, izgalmasabbá, egyedivé tenné. Az új Mithras-szentély lehetőséget jelent arra, hogy a rohanó XXI. századi ember a múlt egyedi emlékeit megőrizve és integrálva újraértelmezze a városi régészet, közösségi régészet magyarországi szerepét is, amelyet sajnálatos módon sokszor feláldoznak a befektetők és a hatalom birtokosai egyaránt.

Az új óbudai Mithras-szentély ásatása várhatóan tavasszal folytatódik, addig pedig reménykedhetünk, hogy egy olyan helyszínné tud válni, amely a kultuszhoz kötődő misztikus jellegénél fogva vonzó közösségrégészeti helyszínné tud válni az új lakópark és a III. kerület kulturális és műemlékvédelmi terveiben is.