Mutálódik a koronavírus, és ez talán nem is baj

Mutálódik a koronavírus, és ez talán nem is baj

Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó kezében egy koronavírus-tesztre levett vizsgálati mintával Németországban (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

D614G-nek nevezték el a SARS-CoV-2 vírus szóban forgó mutációját, amelyről Paul Tambyah, a szingapúri nemzeti egyetem szenior konzultánsa a Reutersnek elmondta: a jelek szerint a D614G-variáns feltűnése és terjedése egyes országokban – így az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban – egybeesik a halálozási ráták csökkenésével.

Ez önmagában nem olyan különleges dolog, a vírusokra általában jellemző, hogy a mutálódás során veszítenek az erejükből – írja a brit Daily Mail. Érdekükben áll ugyanis, hogy minél több embert fertőzzenek meg, de ne öljék meg őket, hiszen a vírusnak szüksége van a gazdatestre. A tudósok felfedezték, hogy a D614G variánsnak négyszer-ötször annyi fehérjetüskéje van, mint az eredetinek, és ezek erősebbek is. A koronavírus a tüskék segítségével főleg az alsó légutak nyálkahártyájának sejtjein tapad meg, részben az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE 2) receptor segítségével. Ez teszi lehetővé, hogy a kórokozó behatoljon a sejtekbe és megfertőzze azokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette, hogy a tudósok már februárban észlelték a mutáció jelenlétét, elsősorban Európában – ezen belül is Németországban – illetve Amerikában. Azt is leszögezték, hogy egyelőre semmi nem utal arra, hogy ez a variáns súlyosabb betegséget okozna. Sőt, az olasz orvosok azt vették észre, hogy a páciensek szervezetében sokkal kevesebb vírust találnak, mint a járvány márciusi–áprilisi tetőzése idején. Úgy tűnik, hogy D614G kiszorítja az eredeti, több halálesetet okozó változatot, amely elsősorban Kínában, illetve Ázsia több más országában terjedt.

A malajziai egészségügyi hatóság vezetője szerint azonban továbbra is éberségre van szükség, mert tapasztalataik szerint a D614G tízszer olyan ragályos mint az eredeti változat, és lehet, hogy ez ellen nem lesznek hatásosak a jelenleg fejlesztés alatt álló vakcinák. Más tudósok azonban nem aggódnak emiatt, szerintük nincs akkora eltérés a mutációk között. A SARS-CoV-2 genetikai elemzése arra utal, hogy ez a vírus nagyon egyedi, és mintegy 70 éve fejlődött ki, és csak mostanában ugrott át a denevérről az emberre.