Sikerrel vezetett űrszondát egy aszteroidába a NASA

Sikerrel vezetett űrszondát egy aszteroidába a NASA

A becsapódást megelőzően (Fotó: Nasa/Johns Hopkins APL/Steve Gribben/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az emberiség történetében először sikerült űrszondát vezetni egy aszteroidába. Magyar idő szerint kedd éjjel egy óra után valósult meg a NASA küldetése, a DART-missziós (Double Asteroid Redirection Test) küldetésről pedig egy sor felvételt közzétettek.

A szóban forgó aszteroida, a Dimorphos nem jelentett veszélyt a bolygónkra, de így kívánták tesztelni, lehetséges-e egy potenciálisan kockázatos űrszikla pályáját módosítani. Több mint 24 ezer kilométer/óra sebességgel közelítette meg az űrszonda a 160 méteres átmérőjű aszteroidát, majd az éjszaka közepén csapódott bele. A szonda maga több millió dollárba került, míg az aszteroida méretét egy futballstadionéhoz hasonlították. A becsapódás a Földtől 6,8 millió mérföldre, azaz több mint tízmillió kilométerre történt.

A NASA bolygótudományi részlegét vezető Lori Gaza szerint ezzel az emberiség új korszakába lépett, a jövőben képes lesz megvédeni magát egy esetlegesen veszélyes aszteroida becsapódásától.

Az ESA Héra-missziója két év múlva indulhat el, ekkor két CubeSat indul el, hogy felmérje a becsapódás által keletkezett krátert, valamint hogy kiderítse, milyen mértékben térítették el a Dimorphos pályáját. Ahhoz mostantól számítva két hónapnak kell eltelnie, hogy egyáltalán képet kapjunk arról, sikerült-e módosítani a Dimorphos útján. A Dart programvezető-helyettese, Elena Adams alapvetően telitalálatként beszélt a hétfői becsapódásról.

Eddig harmincezer olyan objektumot azonosítottak a csillagászok, amelyek a Föld pályája közelében haladhatnak el, de ezek egyike sem csapódik be a következő száz évben. Azonban ettől függetlenül okozhatnak problémákat, akár a Cseljabinszk felett 2013-ban robbant meteor, amely a lökéshullámok révén 1600 embert sebesített meg.