Tényleg elveszik a robotok az ember munkáját, vagy nincs is elég munkaerő?

Tényleg elveszik a robotok az ember munkáját, vagy nincs is elég munkaerő?

Az Electrolux nyíregyházi üzemében 100 millió euróból robottechnológiát szerelnek fel (Forrás: Electrolux)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hol tart most a robotizáció Magyarországon és hogy hatott minderre a koronavírus-járvány? Erről készített a DW Magyar egy videót, amelyben robotépítőket illetve -tervezőket szólaltatott meg. 

Elsőként Móra Máté, a Robot-Service gépészeti részlegvezetője mutatta be azt a robotot, amely nemsokára egy magyarországi autógyárban dolgozik,  és üléseket fog nyikorgásgátlóval bekenni. A szakember számos ilyen robotot épít elsősorban autók, élelmiszerek és gyógyszerek gyártásához. Ez is mesterséges intelligenciával rendelkezik, pontosan dolgozik, ráadásul olyan munkát végez el, amelyet az emberek nem szívesen. 

Az esetek többségében ugyanis az a robotizáció fő mozgatórugója, hogy bizonyos munkákra nem találni embert. A legtöbb magyarországi automatizált gyárban a robotok és az emberek együtt dolgoznak, viszont ez az emberi tényező miatt nem mindig zökkenőmentes. Elmondása szerint az emberek sokszor leleményes módon szabotálják a gépek működését, mert amíg áll a gép, addig pihenhetnek.

Arról is beszélt Móra Máté, hogy a cégek általában azt várják el, hogy egy ipari robot már három év alatt visszahozza a befektetett pénzt. Ha valami annyira bonyolult és annyira kevés embert vált ki, hogy becslésük alapján tízéves a megtérülés, akkor ki sem adják az ajánlatot, hanem elkezdenek gondolkodni egy egyszerűbb változaton, aminek van értelme gazdaságilag is – tette hozzá. 

Ma már az automatizáció nemcsak a fizikai robotokat jelenti, hanem léteznek szoftveres robotok is. Németh Tamás, a CorvinSoft projektmenedzsere például olyan szoftveres robotokat készít, amelyek a pályázatírásban is jól hasznosíthatók. Egy ilyen robot be tud jelentkezni az adott céginformációs felületre, be tudja írni a cég adószámát, rákeres a vállalatra, majd elkezdi kigyűjteni a historikus pénzügyi adatokat, és ezekből kalkulációkat, számításokat képes végezni. Ez például pályázatírásnál jöhet jól, amikor egy-egy kiemelt időszakban több száz pályázatot készítenek elő.

A Forrás Centrum pályázatíró cég, amely ezt alkalmazta, arról számolt be, hogy 4-5 millió forintot spórolt meg a robot segítségével. Sőt, náluk a robotok nem szüntettek meg munkahelyeket, hanem a megspórolt bevételen új, képzettebb munkaerőt is fel tudtak venni. Szerintük a munkavállalóknak készülni kell arra, hogy ezekkel a monoton munkát kiváltó szoftverrobotokkal fognak együtt dolgozni a közeljövőben.

Iparági becslések szerint 1-2 éven belül megháromszorozódik a szoftverrobotizáció mértéke a világon. A McKinsey tanácsadó cég pedig úgy számolt, akár egymillió munkahelyet is kiválthatnak robotokkal Magyarországon. Erre egyes cégeknél átképzésekkel készülnek, de átfogó állami program még nincs.

A videó ITT tekinthető meg: