Több száz, rasszistának tekintett növénynevet változtatnak meg a botanikusok

Több száz, rasszistának tekintett növénynevet változtatnak meg a botanikusok

Az Erythrina caffra (parti korallfa), amely két év múlva már Erythrina affra lesz (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi időszakban a biológia egyre több területét éri el az átnevezési hullám: fajok sokaságának nevét ítélik a mai korszellem szerint megengedhetetlennek vagy offenzívnek, ami miatt új neveket adnak nekik. Az Amerikai Ornitológiai Társaság nemrégiben úgy döntött, hogy sok madárfaj köznapi nevét változtatják meg, és a jövőben soha nem neveznek el madarakat emberekről (bár ennek csekély a gyakorlati jelentősége, minthogy mára már gyakorlatilag az összes madárfaj „fel lett fedezve”). Viszont eddig még egyetlen tudományos társaság sem döntött úgy, hogy a fajok tudományos (latin) nevét is megváltoztatja, mivel – az eddigi érvelések szerint – ez zavart okozott volna a tudományos kommunikációban.

Most azonban a madridi Nemzetközi Botanikai Kongresszus résztvevői megszavazták, hogy több száz rasszistának ítélt tudományos növénynevet fognak megváltoztatni – erre még sohasem volt példa. Az átnevezési hullám főként olyan növényeket, gombákat és algákat érint (több mint 200 ilyen van), amelyek nevében a caffra szó szerepel, amit a gyarmati korszakban (illetve az apartheid korabeli Dél-Afrikában) a fekete afrikaiak rasszista megnevezésére is használtak.

Az átnevezések egy kaptafára történnek majd hivatalosan 2026-tól: a „caffra” utótagot (species nevet) tartalmazó tudományos nevek végződése ezentúl „affra” lesz, vagyis a c betűt törlik belőlük. Az affra utótag egyszerűen afrikait jelent, mindenféle rasszista felhang nélkül. Például a parti korallfa (Erythrina caffra) latin neve mostantól Erythrina affra lesz.

Messze nem volt elsöprő többsége az átnevezési indítványnak: a kongresszus résztvevői 351:205 arányban szavazták meg az előterjesztést. Az ellenzők attól tartanak, hogy ez a precedens az átnevezések hamar kezelhetetlenné váló lavináját indíthatja el, hiszen sok ezer fajnév lehet, ami ilyen vagy olyan okból sért valamit. Így a caffra kiiktatásával nem tekinthető lezártnak a probléma – sőt, ezzel csak kinyitották Pandora szelencéjét. A kongresszus résztvevői arról is határoztak, hogy létrehoznak egy etikai bizottságot, amelynek feladata lesz a javasolt új fajnevek elbírálása. Eddig az új fajok elnevezése az első leíró előjoga volt, és ő szinte bármilyen nevet adhatott nekik. Mostantól azonban a névjavaslatnak át kell mennie a bizottság szűrőjén is, amely adott esetben vissza is dobhatja a valamilyen szempontból sértőnek ítélt nevet.

 

Címkék: fajnevek