Ufókutatási igazgatót nevezett ki a NASA

Ufókutatási igazgatót nevezett ki a NASA

Mark MyInerney ufóügyi NASA-igazgató (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA felkért egy független szakértői bizottságot, hogy tekintse át az állítólagos ufókkal (vagy modernebb elnevezésükkel: az azonosítatlan anomáliás jelenségekkel, UAP-kkel) kapcsolatos kutatásokat, és tegyen javaslatokat arra, hogy a NASA-nak ebben milyen szerepet kellene játszania. A bizottság jelentését most hozták nyilvánosságra. Úgy találták, hogy (meglepetés) nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy már jártak nálunk földönkívüliek, de mindenképpen szisztematikusan kellene kutatni ezt a kérdést.

Az ajánlásokra reagálva a NASA ufóügyi igazgatót nevezett ki, akinek az azonosítatlan égi jelenségekkel foglalkozó átlátható és tudományosan rigorózus kutatások irányítása lesz a feladata. Bill Nelson, a NASA főigazgatója elmondta, hogy ezek az erőfeszítések alapvetően nem fognak különbözni a földön kívüli életet kereső egyéb kutatóprogramoktól, például a Perseverance marsjáró küldetésétől vagy a James Webb űrteleszkóp vizsgálataitól. Állítólag a NASA eddig nem foglalkozott komolyabban az UAP-kkel.

A NASA talán picit rájátszott az ufók témáját körüllengő összeesküvés-elméletekre, amikor a sajtótájékoztatón kerek-perec megtagadták, hogy nyilvánosságra hozzák az igazgató nevét. Később aztán meggondolták magukat, és pár óra mégis közzétették, hogy Mark McInerney lesz az, aki már eddig is a NASA ufóügyi összekötője volt a védelmi minisztériumban. A NASA azzal indokolta a kezdeti tiltakozást, hogy a 16 tagú bizottság tagjait (akik között tudósok, űripari szakemberek és tudományos újságírók is voltak) a munkájuk során sokat zaklatták a trollok.

– A zaklatások egy része már konkrét fenyegetést is tartalmazott. Ezért nem dobtuk be azonnal az új igazgató nevét: hogy óvjuk a tudomány szabadságát – mondta később Daniel Evans, a NASA kutatási igazgatóhelyettese. – A legfontosabb célunk, hogy e kérdésben elmozduljunk a spekulációktól és az összeesküvésektől a tudomány és az értelem felé. Ehhez pedig adatok kellenek.

A bizottság ajánlásai meglehetősen kézenfekvő intézkedéseket tartalmaznak. Például javasolják, hogy a NASA Föld-megfigyelő eszközeivel gyűjtsenek adatokat azon térségekből és abból az időből, amikor az UAP-észlelésekről beszámoltak. Emellett javasolják, hogy fejlesszenek egy mobilappot, amin keresztül az emberek azonnal jelenteni tudják, ha láttak valami furcsát az égen, bár azt is kifejtik, hogy az UAP-k nagy részét egyszerűen lehet magyarázni, mert legtöbbször ezek valójában meteorológiai léggömbök, időjárási jelenségek vagy titkos repülőgép-kísérletek.

Címkék: NASA, UFO, Mark McInerney