Levideózták a feltételezett láncszavazást Putnokon

Levideózták a feltételezett láncszavazást Putnokon

Feltételezett láncszavazás Putnokon 2022. április 3-án (Fotó: Átlátszó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Láncszavazásról készített videót vasárnap a Borsod megyei Putnokon az Átlátszó. Az oknyomozó portál által rögzített videón az elkövetők egy szavazókör közelében, a főút mellett, fényes nappal követték el a csalást. A portált a helyszínről értesítették a feltételezett csalásról, ezért mentek oda.

A csalók körülbelül 100 méterre voltak a bejárattól, az iskola sarkánál vették fel a videókat. A csalók tehát szinte a szavazóhelyiséggel szemben parkoltak le a kék színű autójukkal. A kihozott szavazólapot odaadták egy kocsiban ülő embernek, a másik kerítésnél álló férfitől pedig feltehetően átvették a jutalmat. 

A portál emlékeztet, hogy a láncszavazás úgy néz ki, hogy a kitöltött szavazólapot eljuttatják a lánc következő, megvesztegetett tagjának, hogy azt dobja az urnába, aki a saját szavazólapját szintén kiviszi, és így tovább. Előfordulhat az is, hogy az egyik szavazókörből kivitt lapot egy másikban használják fel.

A videó első részében egy klasszikus láncszavazás működését láthatjuk a gyakorlatban, a kihozott szavazólapot odaadják a kocsiban ülő embernek, a másik kerítésnél álló férfitől pedig átveszik a jutalmat. A videóban több egymás után készített felvételt vágtak össze, a csalók nem vették észre, hogy videóznak. A tevékenységüket a főút mellett, fényes nappal végezték.

A videón látható első esetben három szavazó jött együtt az iskola épülete felől, átsétáltak az út túloldalára, ahol az egyikük az ablakon keresztül beadott egy fehér lapot a kocsiban ülő férfinek. A szavazók ezután odamentek a kerítésnél álldogáló, fehér sapkás férfihoz, akinél feltehetőleg a jutalmazás történt. A második esetben egy pár sétált át az út túloldalára, és adta be a szavazólapot a kocsi ablakán keresztül, majd fogott kezet a kerítésnél álldogáló férfival. A harmadik esetben egy férfi jött a szavazóhelyiség felől, a fehér sapkás sétált át hozzá.

A videó második fele a szervezet kiterjedtségére és hierarchikus működésére utal. Két autós férfi is megjelent, és egy másik autót is leintettek. Nem messze pedig egy terepjáróból egy harmadik, kigyúrt férfi is figyelte, hogy rendben menjenek a dolgok. Az őr az iskolával szomszédos parkolóban parkolt szlovák rendszámú autójával.

A választókerületben 2018-ban a fideszes Riz Gábor a szavazatok 48 százalékát kapta, az idei szavazáson közel 60 százalékot, amivel újból nyert (a szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál). Putnokon, mind a nyolc szavazókörben nyerni tudott.