Márki-Zay Péter a kidobott erdélyi szavazatokról: Most megfogtuk őket

Márki-Zay Péter a kidobott erdélyi szavazatokról: Most megfogtuk őket

Márki-Zay Péter a Partizán műsorában 2022. február 26-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kidobott illetve megégett levélszavazatokat találtak Marosvásárhely melletti Jedden, egy illegális szemétlerakónál, a lapunk által elért szemtanú szerint az általa látott összes szavazólap érvényes szavazást tartalmazott, és azok közül egyet sem adtak le a kormánypártra.

Az ügyben a román rendőrség nagy erőkkel nyomoz, szóvivőjük későbbre ígért tájékoztatást az ügyről.

Márki-Zay Péter a közösségi oldalán reagált a botrányra, mint írja, azonnal meg kell semmisíteni az összes határon túli levélszavazatot. – Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel – írta bejegyzésében.

„Most megfogtuk őket” – tette hozzá, szerinte a bizonyítékok egyértelműen arra mutatnak, hogy az ellenzék erősödik Erdélyben, „ők pedig annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból”.

A miniszterelnök-jelölt szerint jogászaik már dolgoznak a következő lépéseken, mert a Fideszt és Orbánt nem hagyják többé csalni.

Az ügyben egyébként petíciót indított az aHang.hu civil szervezet, amelyben a Nemzeti Választási Iroda elnökét arra szólítják fel, hogy azonnal vizsgálják ki a határon túli választási csalásokat. A szervezet szerint ez az incidens is rámutat a levélszavazás jelenlegi gyakorlatának tarthatatlanságára, ezáltal a szavazó polgárok jogbiztonsága nincs garantálva.

Azt is hozzáteszik: a jelenlegi szabályozás szerint a gyakorlatban a határon túlról érkező levélszavazatokat bárki összegyűjtheti és továbbíthatja. A levélben szavazó állampolgár tehát nem csak postán keresztül, ajánlva adhatja fel szavazatát, hanem bárkinek a kezébe nyomhatja. Ha egy párt megbízásából eljáró aktivistának nem tetszik a szavazat, amit átvesz, akkor egyszerűen kidobhatja, megsemmisítheti, elégetheti, ahogy a mostani példa is mutatja.

Az ügyben lapunk is megkereste az Erdélyben területileg illetékes Csíkszeredai Főkonzulátust, amennyiben válaszolnak, természetesen közölni fogjuk. A Nemzeti Választási Iroda egyelőre hallgat az ügyről. Az Azonnali információi szerint Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság DK-s delegáltja rendkívüli ülést kezdeményez, de ez nem valószínű, hogy összejön.