Texasban megpróbálták leszorítani Biden kampánybuszát az útról

Texasban megpróbálták leszorítani Biden kampánybuszát az útról

Az autókat is Biden matricákkal díszítik, Joe Biden kampánygyűlése a floridai Coconut Creekben – 2020. október 29. (Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár országos szinten tetemesnek mondható Joe Biden demokrata elnökjelölt előnye, Texasban a két jelölt a felmérések szerint nagyon közel áll egymáshoz – az elmúlt napokban a különböző közvéleménykutató-intézetek sorra „enyhén republikánus”-ról „bármi lehet”-re módosították az előrejelzéseiket. Az amerikai választási rendszerben nem az országosan legtöbb szavazatot szerző jelölt nyeri a választásokat, hanem az, aki az elektori kollégiumot megnyeri, illetve egy kivételével az összes államban a „győztes mindent visz”-elv van érvényben, ezért néhány száz vagy ezer szavazatkülönbség is teljes győzelmet vagy teljes összeomlást jelenthet. Kimondható tehát, hogy Texas állam elektorai nélkül a jelenlegi elnöknek, Donald Trumpnak esélye sincs a végső győzelemre.

Így aztán nem véletlen, hogy mindkét jelölt számára kimondottan fontos „a magányos csillagú államban” a győzelem. Mint általában mindenhol, itt is elmondható, hogy a nagyvárosok (Austin, Dallas, Houston) inkább demokraták, míg a vidék inkább republikánus. Ugyanakkor az is tény, hogy Texast legutóbb 1976-ban nyerte meg demokrata elnökjelölt. Az viszont a mostani választás különlegessége, hogy már most többen szavaztak előre levélben, mint négy éve összesen: több, mint 9 millióan már szavaztak, ráadásul pont abban a tíz megyében, amelyekben a demokraták felé húzó nagyvárosok vannak. Így mind Joe Biden, mind alelnökjelöltje, Kamala Harris is kampányeseményeket tervezett be ebben az államban is.

Egy tervezett pénteki kampányrendezvényt azonban le kellett mondania Bidennek, méghozzá biztonsági okokból. Amikor kampánybuszával a 35-ös úton Austinból San Antonioba tartott, pickup terepjárók egy csoportja vette körbe, majd megpróbálták leszorítani az útról. Biden kampánycsapatából többen a rendőrséget hívták az eset ideje alatt.

Donald Trump is megosztott az incidensről egy videót, amelyben úgy tűnik, mintha támogatását fejezné ki a közúti veszélyeztetés bűntettét elkövetők csoportja iránt, ugyanis nem ítélte el őket, hanem csak annyit fűzött a videóhoz kommentként: „Imádom Texast!”

Bár Trump saját magát a „törvény és rend” jelöltjének mondja, Joe Bident pedig az anarchisták támogatójaként igyekszik beállítani, nem ez az első eset, hogy rendbontókat támogat. A közös pont az ilyen esetekben az, hogy azokat, akik őt támogatják, nem ítéli el, ám aki őellene tüntet, azt igen. A legelső ilyen eset 2017-ben volt, Charlottesville-ben, amikor egy szélsőjobboldali nézeteket valló ember a tömegbe hajtott kisteherautójával, és egy tüntető halálát is okozta. Először ekkor okozott Trump országos felháborodást azzal, hogy azt mondta, „vannak jó emberek mindkét oldalon.” Pár héttel ezelőtt pedig a Joe Bidennel való első televíziós vitájuk során Biden külön kérésére sem volt hajlandó elítélni a szélsőjobboldali szervezeteket, akkor azt mondta, „álljanak hátrébb és álljanak készenlétben.”