10 forinttal csökken a benzin, 20-szal a gázolaj ára

10 forinttal csökken a benzin, 20-szal a gázolaj ára

A Mol Nagykőrösi úti üzemanyagtöltő-állomása Gyálon 2021. november 15-én, az árbefagyasztás után (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly november-december fordulóján üresen tátongtak a benzinkutak a hatósági áras üzemanyag miatt. Akkor a december 6. jelentős drágulást hozott. Idén viszont csökkenő ártendenciával fordulhat az ország az év végi ünnepekre. Erre számít Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője, akit annak apropóján kérdeztünk, hogy szerdától jelentősebben csökkennek az üzemanyagárak.

Folytatódik az üzemanyagok piacán az elmúlt hetek trendje, vagyis csökkennek az árak szerdától: a benzin literenkénti ára 10 forinttal lesz kevesebb, míg a gázolajért bruttó 20 forinttal kell kevesebbet fizetni – írta a Holtankoljak.hu. Ennek következtében a 95-ös benzin átlagára 587 forint lesz literenként, a gázolaj pedig 606 forint.

Bujdos Eszter, a portál ügyvezetője ügyvezető szerint az árcsökkenésnek több oka van: a forint hetek óta jól tartja magát a dollárral szemben, 352-353 forintos szinten áll az árfolyam. Kedvező hatással van rá, hogy az inflációs adatok a várakozások szerint alakultak. Ennél is nyomósabb ok azonban, hogy a Brent típusú olaj ára folyamatosan csökken. Ezt a folyamatot némiképp az Izraelben kirobbant háború volt képes kibillenteni. Az látszik, hogy egyetlen hét alatt 5 százalékot esett a hordónkénti ár: 85,81 dollárról indulva ma már 81 dolláros szintre tendál. – Ez lenne a normális, mert az izraeli konfliktus előtt látszódott, hogy kipukkant a keresleti lufi, amelyet az elemzők és a piac fújt fel – mondta. Ezt a hatást torzított rettegésnek nevezte. Az elemzők ugyanis azt sugallták, hogy a kínálat kevés, miközben a kereslet megugrásával megindul majd felfelé az olajár. Hozzátette, a háború mindig komoly bizonytalansági tényezőt hordoz magában, nem lehet megmondani, hogy egy-egy konfliktus kimenetele hogyan lesz hatással az árakra. – Most viszont nyugalom látszik, az elemzők is korrigálták az olajárat illető jövő évi várakozásaikat, és az árszint a 80-85 dolláron stabilizálódhat. Kevés esélyt látok arra, hogy 100-150 dollár legyen a brent típusú olaj ára, mint amiről egyes előrejelzések szóltak – mutatott rá.

Az ügyvezető szerint az év végéig várhatóan marad, de még a jövő év elején is kitarthat. Ezt azzal magyarázta, hogy a keresleti oldalon nincs az a robbanás, ami miatt kevés lenne a kitermelt olaj mennyisége, annak ellenére sem, hogy az arab országok korlátozzák a termelésüket.

Ennek hatásai a hazai kiskereskedelemben is megmutatkoznak, így a benzin átlagára már most 600 forint alá mehet, és megvan erre az esély a gázolaj esetében is. Még úgy is, hogy az év végi ünnepi időszak miatt időszakosan Magyarországon is nőni fog az üzemanyagok iránti kereslet. Arra számít, hogy az árak csökkenésével a mezőgazdasági szektor jelentősen spájzolni fogja az üzemanyagot az alacsonyabb árú gázolajból a „rosszabb időkre”. Ugyanakkor a lakosságnak nem javasolják az üzemanyag-felhalmozást, mivel az üzemanyagoknak is szavatossági ideje, az idő elteltével pedig romlik azok minősége.

Kíváncsiak voltunk, hogy ezek alapján meglepőek voltak-e számára Hernádi Zsoltnak, a Mol vezérigazgatójának előző héten az ATV-nek adott nyilatkozata. Ebben a Világbank adataira hivatkozva arról beszélt, hogy az ukrajnai és az izraeli háború jelentősen felhajthatja az üzemanyag-árakat. Bujdos Eszter szerint viszont ez a nyilatkozat arról szólt, hogy elterelje a figyelmet a kiadott üzemanyag-különadórendeletről, amely bizonyos kutak esetében akár 20-szorosára emeli a kiskereskedelmi különadót.

Mint arról már írtunk, januártól változik az üzemanyagok adóterhe. Ez komolyabb áremelkedést, valamint a kisebb benzinkutak megsarcolását, a nagyobbak előnyhöz juttatását hozza. Csak ennek hatására 40 forintos drágulással lehet számolni. Ennek fényében és a jelenlegi tendenciákat látva hogyan alakulhatnak januártól az árak? – vetettük fel. Bujdos Eszter a benzin esetében 620, míg a gázolajnál 630-640 forint körüli árakat vár januártól. Ha folytatódik az olajár jelenlegi árának csökkenésével járó tendencia, akkor stabilan 650 forint alatt maradhatnak az üzemanyagárak.