100 leggazdagabb magyar: Mészáros Lőrinc a listavezető

100 leggazdagabb magyar: Mészáros Lőrinc a listavezető

Mészáros Lõrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a Kokas Ignác festõmûvész mûveit bemutató Felcsúti Képtár átadóünnepségén 2019. szeptember 28-án (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy évtized után jött a trónfosztás a vagyonos magyarok listájának élén: a csütörtök reggel megjelent friss rangsort immár nem Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató, hanem Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó vezeti. Orbán Viktor barátjának 455 milliárd forintra becsült vagyona van, Csányinak pedig „csak” 420 milliárd. (A Forbes listáján már februárban is a felcsúti milliárdos állt az első helyen.)

A lista harmadik helyén Gattyán György (305 milliárd), a negyediken Felcsuti Zsolt (246 milliárd) áll.

A miniszterelnök veje, Tiborcz István a 37. helyen van 39 milliárdos vagyonnal, és Simicska Lajos sem esett ki az első százból: az ő 23,8 milliárdosra taksált vagyona a 66. helyre volt elég.

Az évente megjelenő 100 Leggazdagabb magyar idei listáján hét új szereplő van, közülük a legelőkelőbb, 32. helyre az a Gál Miklós került, aki az MKB Bankból, Takarékbankból és Budapest Bankból alakuló Magyar Bankholding Zrt. résztulajdonosa. Az ő vagyonát 41.5 milliárdra értékelték, míg a lista 57. helyére belépő, erdélyi származású Balázs Attila, a Bayer Construct építőipari cég tulajdonosának vagyona 27 milliárd forint.

A száz szereplő összesen 5 586 milliárd forint fölött rendelkezik, míg a kiadvány első évében, 2002-ben 632,4 milliárd volt az összvagyon. Érdekesség, hogy az első tíz helyezett összvagyona az 5 586 milliárdos összérték közel felét teszi ki.

A kiadvány idén is elkészítette az ötven legbefolyásosabb hazai személy listáját – ezt Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, őt követi Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc. A további sorrend: Pintér Sándor belügy-, Rogán Antal propaganda- és Szijjártó Péter külügyminiszter, majd Matolcsy György, Garancsi István és Varga Mihály. A tizedik helyen Kubatov Gábort találjuk. A befolyásos elitben csak két ellenzéki politikus jutott be: Karácsony Gergelyt a 22., Gyurcsány Ferencet a 27. legbefolyásosabb személynek taksálták.