16 év fegyházra ítélték a IX. kerületi késelőt, aki egy 19 éves fiatalt ölt meg

16 év fegyházra ítélték a IX. kerületi késelőt, aki egy 19 éves fiatalt ölt meg

Gyilkosság a IX. kerületben 2021. január 20-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Majdnem napra pontosan három éve történt, hogy halálra késeltek egy 19 éves férfit a IX. kerületi Telepy utcában. Most elsőfokú ítélet született az ügyben – derült ki a Fővárosi Törvényszék szerdai közleményéből. Mint írták, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt elsőfokon 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítéltek egy férfit, társát pedig ugyanezen bűncselekmény bűnsegédjeként találta bűnösnek, ezért vele szemben 10 év fegyházbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást szabtak ki.

A közlemény felidézte, az ítélet szerint az I. rendű vádlott 2021. január 19-én szóváltásba keveredett egyik ismerősével – a későbbi sértett testvérével –, akit arcon is ütött. A konfliktust egyik fél sem tekintette lezártnak, ezért másnap a vádlottak megjelentek a sértett és öccse lakása előtt, akik lementek hozzájuk. A sértett egy gáz-riasztó pisztollyal érkezett, míg az I. rendű vádlott egy 10 centiméter pengehosszúságú kést vitt magával. A sértett több célzott lövést adott le a pisztollyal az I. rendű vádlott irányába. Mikor a terheltek észlelték, hogy a sértett nem éles lőfegyvert használt, az I. rendű vádlott a nála lévő késsel megindult a férfi felé. Ekkor a sértett és testvére menekülőre fogta és befutott a lakóházuk kapuján. Az I. rendű vádlottnak sikerült utolérnie a futásban lemaradó sértettet, aki a dulakodás során a földre esett és ott a vádlott többször megszúrta. A társát követő II. rendű terhelt a már földön fekvő férfit megrúgta, kezeit próbálta lefogni, és többször meg is ütötte. Eközben vádlott-társa további késszúrásokat ejtett a sértett testén. Az átlagosat messze meghaladó brutalitással elkövetett bántalmazást követően a vádlottak elmenekültek, a sértett pedig rövid időn belül a helyszínen életét vesztette.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a terheltek büntetett előéletét, a társas, garázda jellegű elkövetést, az I. rendű esetében a többszörös halmazatot és azt, hogy a bűncselekményt próbára bocsátás tartama alatt, annak magatartási szabályait megszegve követte el. Enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság a vádlottak fiatal felnőtt korát, a sértetti közrehatást, az időmúlást, az I. rendű vádlottnál a két kiskorú gyermekről való gondoskodást, a II. rendű terheltnél pedig a bűnsegédi elkövetői alakzatot. Az ítélet nem jogerős, mivel azzal szemben mind az ügyészség, mind a vádlottak és védőik fellebbeztek. A bíróság fenntartotta a terheltek letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig.

A három évvel ezelőtti gyilkosság helyszínén lincshangulat alakult ki, az áldozat indulatos rokonai vérbosszút és halálbüntetést skandáltak, erről akkor itt írtunk részletesen.