Kálmán Olga súlytalan, Gyurcsány szélsőséges, Szita Károly pedig nem volt ügynök – ez történt a kormányinfón

Kálmán Olga súlytalan, Gyurcsány szélsőséges, Szita Károly pedig nem volt ügynök – ez történt a kormányinfón

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök délelőtt 10 órától ismét kormányinfót tart Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hollik István kormányszóvivő. Atomenergia, Manfred Weber, a Wizz Air büntetése és az MTA hibájából meghiúsult megegyezés került eddig terítékre.

Mivel a parlament tavaszi ülésszakának legfőbb témája a 2020-as költségvetés, illetve az erről szóló, Varga Mihály pénzügyminiszter által előterjesztett törvénytervezet, így várhatóan erről is szót ejt sajtótájékoztatóján a miniszter.

12:02 Szita nem volt ügynök, de a jelentéseivel senkinek sem ártott
Vikidál Gyula a hétvégi Szabadságkoncerten lépett fel, ügynökmúltja miatt ez azért nem lehet probléma, mert az énekes nem közszereplő, művészi, nem politikai okokból szerepelt a rendezvényen – fogalmazott a kancelláriaminiszter. –Szita Károly Fideszes politikus mint közszereplő kapcsán Gulyás Gergely elmondta, az ügynöki tevékenységet mindig az egyes személyek esetét kell mérlegelni. A rendszerváltás rossz hagyománya, hogy az ügynökökről egységesen, nem különválasztva beszélünk. Szita Károlyról, akiről a történeti levéltár adatai szerint több helyen, így a korábbi Magyar Nemzetben is megjelent, hogy Krakus Péter néven a Somogy megyei III/II-es osztályának dolgozott, Gulyás elmondta, hogy a levéltár állásfoglalása szerint a kaposvári polgármester nem volt ügynök, újabb kérdésre válaszolva azonban már úgy fogalmazott, hogy a politikust a kormány álláspontja szerint a jelentéseivel senkinek sem ártott.

11:55 Nem magyar kudarc, román kulturálatlanság
Lapunk kérdésére Gulyás Gergely elmondta, a tervezett 2,7 százaléknál valóban nagyobb lehet az infláció mértéke, de semmiképpen sem éri el a 4 százalékot. A költségvetésben 311 forintos euróban számoltak, a devizaárfolyamok különbsége miatt azonban a forint gyengülése átalakíthatja-e a 2019-es büdzsét? Gulyás szerint az árfolyamok különbsége az elszámolásnál nem jelenik meg sőt, még előnye is van annak, hogy gyenge a forint. A költségvetés szempontjából ennek semmilyen jelentősége sincs. Az úzvölgyi incidens kapcsán Gulyás Gergely elmondta, ha a külügyminisztérium berendeli a román nagykövetet, aki nem jelenik meg, az nem a magyar diplomácia kudarca, hanem Románia kulturálatlanságát mutatja. 2010 óta a határon túli magyarsággal kapcsolatos politikában korszakváltás történt, szimbolikus és gyakorlati értelemben egyaránt. A kormány a lehető legjobb kapcsolatra törekszik szomszédjával, nyitottak minden megoldásra.

11:45 Nincs jó szomszédság
Akkor lehet jószomszédi egy kapcsolat, ha nem történhet olyan incidens, mint ami Úzvölgyben történt. A román fél nem tett meg mindent a helyzet rendezése érdekében, így jelenleg nem beszélhetünk jó szomszédságról, hiába törekszik erre a magyar kormány.

11:40 Tiszteletben tartják a Demokratikus Koalíciót
Tiszteletben tartják, hogy a DK a második legnépszerűbb párt Magyarországon, egészen addig, míg politikájuk nem válik nyílt uszítássá, amit Gyurcsány Ferenc viselkedése sokszor súrolt már korábban.

11:35 Hűtés-fűtés
Vannak létszámgondok a Kormányablakoknál, de ennek semmi köze ahhoz, hogy a Nyugati és a Keleti pályaudvarnál nemrég nyitott hivatalok máris bezártak, ahogy azt az Index megírta. A két Kormányablak a hűtő-fűtő rendszer javítása miatt zárt be.

11:30 Visszatértek a szúnyogok
Újabb újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a szúnyogpopuláció gyérítésre felső korlát nélkül áll rendelkezésre pénz, a szúnyogok által terjesztett fertőzés kapcsán nincs vészjelzés az illetékes szakértők irányából. Hollik István hozzátette, a gyérítés idején figyelmeztetik a méhészeket, hogy a vegyi anyagok ne tegyenek kárt a méhállományban.

11:21 Gulyás Olaszországba menne nyaralni
Sikeres az új állampapír, ez a jelenlegi legjobb befektetés – fogalmazott Gulyás Gergely. A Pénzügyminisztérium Várba költözése kapcsán elmondta, a ciklus végéig lezajlik az immár 6 milliárd forinttal drágult költözés. Az önkormányzati választás kapcsán a kancelláriaminiszter elmondta, az időpontról a köztársasági elnök dönt. Varga Mihály pénzügyminiszter megjegyzése kapcsán, mely szerint a gyengülő forint miatt mindenki itthon töltse a nyaralását, Gulyás Gergely elmondta, a minisztereknek nem szabják meg, hova utazzanak a szabadságukon, ő egy olaszországi nyaralást tervezett.

11:17 Kiterjesztik a HPV elleni védőoltást a hetedikes fiúkra is.

11:15 Nem szükségszerű a Sorsok Háza
A Sorsok Háza akkor nyithat meg, ha kül- és belföldön is béke van a történészek és a zsidó szervezetek között – fogalmazott Gulyás Gergely. – Ha komoly kritikákra számíthatnak, ha múzeum a kormány lejáratására lehetséges, akkor nem erőltetik a megnyitást. Már van egy holokausztmúzeum, nem szükségszerű, hogy legyen még egy.

11:10 Háborús pusztítás, üldözött keresztények
Az Európai Uniónak nincs egységes külpolitikája, így az Irán és az Egyesült Államok közötti feszültség kapcsán sem lehet egységes álláspontról beszélni, a magyar álláspontról a külügyminisztérium dönt. Az egyiptomi helyzet ügyében Gulyás Gergely elmondta, ha a külügy úgy ítéli meg, hogy az ország veszélyessé válik, figyelmeztetést tesz közzé. Az üldözött keresztények kapcsán a kancelláriaminiszter fogalmazott, Magyarország esetében elegendő pénz biztosan nem lesz, hiszen hatalmas háborús pusztításról beszélhetünk, így a példamutatás a legtöbb, amit tenni tudunk. A magyar állami segítségnyújtás minden évben meghaladta a hárommilliárd forintot. Politikájuk, hogy ne a bajt hozzuk Európába, hanem helyben oldják meg a problémákat.

11:05 Egyelőre nem lesz egy számjegyű szja
Számos adócsökkentési terv van, de ebben a ciklusban nem várható az egy számjegyű szja bevezetése.

11:02 Alkotmányos az MTA elfoglalása
A kutatás szabadsága és eredményessége nem kerül veszélybe – hangsúlyozta Gulyás Gergely az MTA kapcsán. – Az Akadémia vagyonának átvétele ügyében hangsúlyozta, ez tökéletesen megfelel az alkotmányos szempontoknak.

10:58 Bírság a Wizz Airnek
Fogyasztóvédelmi eljárást indítanak a Wizz Air ügyében, amely ezúttal Brüsszelben hagyta ott az utasait, súlyos szankciók kiszabását helyezte kilátásba Gulyás Gergely. A tavaszi frankfurti incidens kapcsán, amikor egy kisebb gépet küldött a légitársaság az utasokért, a kancelláriaminiszter elmondta, olyan bírságot kell kiszabni, amely elrettenti a Wizz Airt ettől a gyakorlattól.

10:54 Ellenzéki roncsderbi
Kálmán Olga a 18 éven aluliak számára ingyenes tömegközlekedést ígért, ennek kapcsán Gulyás Gergely elmondta, az ellenzéki jelöltkeresés egy roncsderbire hasonlít. A kormány mellett Tarlós István tette a legtöbbet Budapestért, az ellenzéki jelöltek nem a városért dolgoznának, hanem a kormány elleni harcot tartják a legfontosabbnak, így ők teljesen hiteltelenek. Kálmán Olga ígéreteinek semmilyen súlya nincs.

10:49 Nem a Fidesz, a Néppárt van bajban
A V4-nek nincs kimondott jelöltje az Európai Bizottság élére, jelentős tapasztalattal rendelkező embert akarnak, akinek nem volt még konfliktusa egyetlen tagállammal sem. Addig marad a Fidesz a Néppártban, amíg segíteni tud annak, hiszen jelenleg nem a Fidesz, hanem a Néppárt szorul segítségre. Ha van remény a közös értékek megőrzésére, akkor maradnak, más esetben elhagyják a pártot.

10:45 Mindent menekültet egyformán segít a kormány
Nikola Gruevszki és egy külügyi államtitkár találkozója kapcsán Gulyás Gergely elmondta, a kormány ugyanúgy segíti a hazájából elmenekült Gruevszkit, mint bármely más menekültet. Nem állnak semmilyen szerződéses viszonyban a korábbi macedón miniszterelnökkel.

10:42 Miért rögzítik a fesztiválozók adatait?
Fesztiválszervezők keresték meg a kormányt, hogy a 25 ezer fő fölötti fesztiválok látogatóinak adatait rögzíthessék, ezért született a törvény – mondta el Gulyás Gergely. Kifejtette, az adatkezelés megfelel a magyar adatvédelmi törvényeknek. Az ellenzéki aggodalmak bizonyítják, minden esetben képesek alulmúlni magukat – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

10:40 Az MTA hibájából nincs megállapodás
Abban az intézményben, ahol egy miniszterrel folytatott beszélgetés kiszivárog, ott nagyobb reformokra van szükség – ironizált a kancelláriaminiszter a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kapcsán. Elmondta, a céljuk, hogy nagyobb forrásból hatékonyabb munka folyhasson az MTA-n, de a megegyezés egyelőre nem jöhetett létre, ami alapvetően nem a kormány, hanem az Akadémia hibája.

10:36 Béremelés az egészségügyi szektorban
Az egészségügyi szakdolgozók munkáját a kormány megbecsüli, ezért nő a legjobban az ő bérük, 2022-ig 64 százalékos béremelést terveznek a szektorban – hangsúlyozta Gulyás Gergely. A magyar gazdaság növekedésének legnagyobb nyertesei az egészségügyi dolgozók lesznek – tette hozzá.

10:33 Túl sok a szúnyog, nincs terv az M0-s körgyűrűre
A szúnyoginvázió kapcsán elmondta Gulyás Gergely, hogy bár a gyérítés elindult, egyelőre nem lehet tartani a lépést a szaporulattal. Magyar Televízió kérdésére Gulyás Gergely elmondta, nincs döntés egyelőre az M0 körgyűrű nyomvonaláról, a NIF Zrt. honlapjára felkerült terv mindenféle politikai szándékot nélkülözött, azt a cég önhatalmúlag tette ki, és mára ezért vált elérhetetlenné.

10:30 Nem lassul a növekedés, csökken az államadósság
A családok támogatások mértéke nő a legjobban, a jövő évi költségvetésben 2200 milliárd forint áll rendelkezésre. Bár az európai gazdasági növekedés lassul, ez a magyar gazdaságra még nincs hatással, a gazdaságvédelmi program célja, hogy biztosítani tudják a növekedést.

10:25 Manfred Webert nem, az atomenergiát támogatja a kormány
A brüsszeli csúcson a következő öt év programjáról döntenek – mondta el Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter hangsúlyozta, a sikertelenség után immár a sikeres működés irányába kell elmozdulni. Magyarország szempontjából a tagállamok önállósága, illetve a keresztény kultúra védelme a legfontosabb kérdése az Európai Unión belül. Hazánk továbbra is támogatja, hogy az EU nyisson a nyugat-balkáni országok felé, ez is a következő öt év fontos feladatai közé tartozik. Nem támogatják Manfred Weber személyét, sem a Spitzenkandidat-rendszert – fogalmazott Gulyás Gergely. – Olyan vezetőt kell támogatni, aki nem támadta meg az EU egyik tagállamát sem, Manfred Weber pedig azzal, hogy megszavazta a Sargentini-jelentést, alkalmatlanná tette magát erre a szerepre. Gulyás Gergely a klímastratégia kapcsán elmondta, Magyarország az egyik legpéldamutatóbb ország az EU-ban a környezetvédelem terén. A klímavédelem kizárólag atomenergiával elképzelhető – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

EU-csúcs: lesznek-e személyi döntések? | Magyar Hang

A V4-ek a szlovák szocialista Maros Sefcovicot jelölnék külügyi főképviselőnek, és ez komoly elismerése lenne a régió erejének.

Továbbra is kérdés, mi lesz a Fidesszel az uniós porondon, hiszen még nem dőlt el, az ősszel megalakuló új Európai Parlamentben helyet foglalhatnak-e a párt képviselői a Néppárt frakciójában. Az elmúlt hetek nagy sajtóvisszhangot kiváltott eseményei között szerepelt még a dunai hajókatasztrófa – a Hableány kiemelése, a Viking Sygn ki-, majd behajózása, a kapitány óvadék ellenében való szabadlábra helyezése, illetve az, hogy Orbán Viktor tartózkodott a gesztusértékű megnyilvánulásoktól –, az otthonápolási díj emeléséről való diskurzus teljes kormánypárti elutasítása és a négyszázalékos infláció is.

Szintén előkerülhet az emlékezetpolitika, Nagy Imre és társai újratemetésének harmincadik évfordulója, illetve az ennek alkalmából megrendezett Szabadságkoncert is, amelynek fellépői között ott volt a pártállami időkben beszervezett Vikidál Gyula is.

Hogy minderről szó lesz-e, megtudhatják percről percre tudósításunkból! Kezdés – a tervek szerint – 10 órakor.