III/III-as lelkésszel a pódiumon beszéltek arról, hogy a papokat megfigyelték

III/III-as lelkésszel a pódiumon beszéltek arról, hogy a papokat megfigyelték

Az egykori III/III-as besúgó, Lehel László is az előadók között a külügyminisztérium által szervezett konferencián

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember 4–6. között tartották a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási központjában a Budapest Forum for Christian Communicators elnevezésű nemzetközi konferenciát, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezett. A rendezvény honlapján ez áll: „Magyarország elsőként indított állami programot a keresztények megsegítésére. Az elmúlt másfél évben ledöntöttük a keresztényüldözést övező hallgatás falát, elvittük a magyar emberek támogató együttérzését a szenvedőknek, és a migráció helyett a helyben maradást támogattuk.”

Az eseményre a lelkészek és egyházi vezetők mellett a keresztény sajtóban dolgozó újságírókat várták, kötelező volt az előzetes regisztráció. „Egy, a keresztény média szereplőit és a keresztény kultúra aktuális kihívásaival foglalkozó gondolkodókat összehozó vitafórum létrehozása nagyban hozzájárulhat a releváns kérdések megvitatásához”– adták meg az útmutatót a vitákhoz. 

A második napon panelbeszélgetés zajlott Keresztényüldözés a világban – a legüldözöttebb vallás címmel. Ezen kapott szót Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, aki a kommunista rendszer által üldözött keresztényekről, köztük a megfigyelt papokról beszélt. Eközben közvetlenül mellette ült Lehel László, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat vezetője, akiről 2017 tavaszán kiderült, hogy Filozófus néven jelentett paptársairól a kommunista titkosszolgálatnak. Érdekes, hogy eddig sem az esemény Facebook-oldalára, sem a konferencia honlapjára nem került fel olyan fénykép, amelyen az ominózus beszélgetésen készült (miközben több tucatnyi más fotó igen); viszont a rendezvény előadói között ott találjuk Lehel László nevét, portréját és rövid életrajzát – természetesen besúgói pályájának említése kitérő nélkül.   

„A szocialista rendszerrel szemben lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta”

A 2018 tavaszán megszüntetett Magyar Nemzetben Velünk élő ügynökeink címmel jelent meg az a cikkem, amely az evangélikus lelkész múltjáról rántotta le a leplet. Közöltük Lehel hatos kartonját, amelyet a kisegyházak elleni elhárítás tisztje (III/III-1/c alosztály), Hevesi Károly rendőr őrnagy töltött ki 1983 áprilisában. A foglalkoztatás vonala rubrikába ezt írta: evangélikus egyházi reakció tevékenységének ellenőrzése.

A karton alapján a rangja titkos megbízott volt, ez magasabb az egyszerű ügynöknél, vagyis a beszervezési ranglétra közepe. Az akkori Belügyminisztérium belső számítógépes nyilvántartásának bevezetésekor, a rendszerváltást alig pár hónappal megelőző időszakban úgynevezett hálózatirendszer-kódlapot is kitöltöttek az aktív ügynököknek, megvan az övé is. Az is sokatmondó, hogy Lehel Lászlót 1988 májusában a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkárává választották.  

A statisztikai karton (6/c) szerint hazafias alapon szervezték be. A folyamat gyorsan ment, az együttműködést szívesen vállalta. Operatív kombinációk végrehajtására alkalmasnak találták, hivatalból és magáncélból is mehetett nyugatra. „A szocialista rendszerrel szemben lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta” – írták. A munkadossziét, amelyben a jelentéseit tárolták, nem találtam meg.

Lehel a cikk megjelenése után bujkált egy ideig, aztán a Kötőszó című evangélikus blognak adott interjúban beismerte, hogy együttműködött az állambiztonságiakkal. Lemondott a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat vezetéséről is, de ez átmenetinek bizonyult: alig másfél hónap (!) múlva a felügyelőbizottság visszahívta. Közleményükben elhibázott döntésnek tartották, hogy az elnök-igazgató együttműködött az államszocialista titkosszolgálattal, de azt mondták, a partnerek bizalma töretlen iránta, ezért nincs akadálya annak, hogy folytassa a munkáját.

Lehel azóta többször mutatkozott nyilvánosan Orbán Viktor miniszterelnök feleségével, Lévai Anikóval, aki a humanitárius szervezet jószolgálati nagykövete. A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat a közmédia kedvence, minden gyűjtésükről társadalmi célú hirdetésként számolnak be, miközben a Karitatív Tanács többi tagszervezetével nem ilyen bőkezűek. Lehel többször hangoztatta zárt körben, hogy az ökumenikusok a „magyar kormány hivatalos segélyszervezete”, bármit is jelentsen ez. Lehel egyébként azzal indokolta, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, hogy ezzel gyülekezetét és egyházát nagyobb mozgástérhez tudta juttatni.

A konferencián egyébként sokszor elhangzott, hogy „a kereszténység a legüldözöttebb vallás, a világ mégis magára hagyta a hitük miatt szenvedőket”. Úgy tűnik, Magyarország is cserben hagyta azokat a keresztényeket, akiket a rendszerváltás előtt megfigyeltek.