Fertőtlenítették a Wizz Air gépét, az olasz kormányfő a pánikkeltés leállítását kéri

Fertőtlenítették a Wizz Air gépét, az olasz kormányfő a pánikkeltés leállítását kéri

Az elnéptelenedett milánói Cadorna vasútállomás 2020. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kivonta a forgalomból és fertőtlenítette a Wizz Air azt a repülőgépét, amelyen korábban egy koronavírussal fertőzött ember utazott a Bologna–Craiova közötti járaton február 18-án – közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel. A közleményben a Wizz Air megerősítette, hogy folyamatos egyeztetést folytat az érintett hatóságokkal azokról a következő időszakban szükséges intézkedésekről, amelyek szavatolhatják a koronavírussal fertőzött utassal együtt utazó személyzet és utastársak egészségét. A gépet a vonatkozó szabályoknak megfelelően fertőtlenítik, mielőtt újra forgalomba állítják.
   
Olaszországban már a pánikhangulat jelei tapasztalhatóak, a lakosság üzleteket is megrohamozott. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerint meg kell állítani a pánikhangulatot, mert szerinte indokolatlanok a reakciók, például az élelmiszerüzletek megrohamozása Olaszországnak olyan részein is, amelyek távol esnek a vírus gócpontjától.

Koronavírus: eddig két magyar állampolgár betegedett meg | Magyar Hang

A miniszterelnök a Corriere della Sera napilapnak adott interjújában arról beszélt: „erkölcsi kötelességnek” tartja, hogy a római kormány és az ellenzéki vezetésű tartományok is együttműködjenek a helyzet kezelésében. Hangoztatta, hogy Olaszország bizonyította, hogy tüzetesen ellenőrzi a fertőzés terjedését, és azonnali és „drákói” intézkedésekkel lépett fel. Giuseppe Conte nem titkolta, hogy az új koronavírus-fertőzés azonnali és hosszú távú gazdasági következményeitől tart. A kormányfő a hangulat tompítására kérte a RAI olasz közszolgálati rádió-televíziót. Luigi Di Maio külügyminiszter nemzetközi kampányt tervez az olasz járványhelyzetről elterjedt álhírekkel szemben.
 
Az Il Messaggero napilap szerint az olaszországi szállodafoglalások máris 70 százalékkal visszaestek. Milánóban júniusra halasztották a nemzetközi bútorvásárt, amely 60 ezer embernek szokott munkát adni. Az úgynevezett „vörös zóna”, vagyis a legtöbb fertőzöttet számláló Lombardia és Veneto tartomány számít az olasz gazdaság motorjának több mint hatvan nagy és közepes vállalkozással: itt állítják elő a nemzeti össztermék 12 százalékát, az eurózóna GDP-jének 2 százalékát.

Megfékezni a pánikot

A pánik megfékezését szorgalmazta Attilio Fontana lombardiai kormányzó is: a koronavírus-fertőzés „nem több egy influenzánál” – mondta. Adatai szerint csak Lombardiában a fertőzöttek száma megközelítette a 260-at, és legutolsó betegként egy 4 éves kislányt regisztráltak a vesztegzár térségében található Castiglione d'Addában.
    
A közép-olaszországi Marche tartományban nincsen beteg, ennek ellenére beszüntették az oktatást, majd a kormányfő tiltakozására visszavonták a rendeletet. Hétfőig leállt viszont a tanítás a szicíliai Palermóban, ahol 3 személy bizonyult pozitívnak: az első beteg egy Lombardiából érkezett turista volt.

Meghalt egy francia a koronavírusban | Magyar Hang

A vírus olaszországi halálos áldozatainak száma eddig 11, és 320 fölött van a fertőzötteké. Giuseppe Conte korábban a fertőzés terjedésének egyik kiindulópontjaként a vesztegzár lombardiai térségében található Codogno kórházát jelölte meg, ahol a miniszterelnök szerint az első koronavírus-tünetekkel jelentkező betegeket nem ellenőrizték időben.

Újabb fertőzött Horvátországban

Közben Horvátországban is újabb fertőzöttett regisztráltak: elkapta a koronavírust annak a fiatal horvát férfinak a testvére is, akinek szervezetében elsőként azonosították a vírust az országban, és aki hétfő óta karanténban van egy zágrábi kórház fertőző osztályán – közölte szerdán a helyi média. A 26 éves férfi egy hete Milánóban járt. Az útra barátnője is elkísérte, az ő tesztjei azonban negatívnak bizonyultak. Bár nem érezte jól magát, a férfi pénteken mégis bement dolgozni, később pedig maga jelentkezett a kórházban. A beteg egy nagy nemzetközi vállalatnál dolgozik, amelynek több mint ezer alkalmazottja van. A cég úgy döntött, az alkalmazottak határozatlan ideig otthonról dolgozhatnak. Negyven emberrel szemben, akik közvetlenül is érintkeztek a fertőzött férfival, vagy egy légtérben tartózkodtak vele, otthoni karantént rendeltek el, és folyamatos megfigyelés alatt tartják őket.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter, aki tegnap Rómában járt, hogy az Olaszországgal szomszédos országok tárcavezetőivel egyeztessen, azt mondta: szó sem lehet arról, hogy lezárják a határokat. Szavai szerint egyelőre marad a hétfőn bevezetett fokozott készenléti állapot, ami annyit takar, hogy a határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi fertőzött tartományokból térnek haza. Azokat, akiknél valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat. Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve. A hatóságok vizsgálják továbbá annak lehetőségét is, hogy a zágrábi kórház fertőző osztályán kívül – az ország más területein – hol tudnának karanténokat létrehozni.