Orbán Viktor részben ismertette a nyitás menetrendjét

Orbán Viktor részben ismertette a nyitás menetrendjét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A koronavírus elleni védekezés első szakasza lezárult. A magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is. Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna. A vírus elleni védekezés új szakaszba léphet, fokozatosan, szigorú menetrend szerint megpróbáljuk újraindítani az életet Magyarországon – jelentette be Orbán Viktor szerda este a Facebook-oldalán megjelent videóban. Egy hosszú kormányülés után tájékoztatom most önöket – tette hozzá.

– Az idősek és a legfertőzöttebb területeken élő honfitársaink feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani – mondta. – A fertőzések leginkább a fővárosban és a környékbeli településeken összpontosulnak. Ezért az itt élők védelmében Budapesten és környékén a kijárási korlátozások életben maradnak – jelentette be.

– Vidéken a kijárási korlátozás helyére új védelmi intézkedések lépnek majd: az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak, éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak, a szabadtéri strandok látogathatóak lesznek – tette hozzá a miniszterelnök.

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/521945382020554/

– A másfél méteres távolság és az arc eltakarása azonban az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz – tette hozzá. Vélhetően ez országosan, hiszen Budapesten Karácsony Gergely döntése nyomán április 27. óta ez a rendszer él.

– Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartjuk. A többi részletszabályt holnap ismételjük majd. A kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakértőkkel, a hatályban lévő védelmi szabályokat pedig kéthetente felülvizsgáljuk – mondta.

A járványt urald, ne a pillanatot! | Magyar Hang

Beszédét pedig azzal zárta, hogy péntektől a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, „hogy az anyák napját méltó módon lehessen megünnepelni”.

Hétfő nulla órától

Hétfőn nulla órától lesznek hatályosak az Orbán Viktor miniszterelnök által a koronavírus-járvány elleni védekezésben szerdán bejelentett változások – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1-en. Kovács Zoltán hozzátette: az ellenőrzések továbbra is folytatódnak. A mostani hosszú hétvégén pedig a településvezetőknek még lehetőségük lesz arra, hogy akár szigorúbb intézkedéseket is bevezessenek.

Azt mondta: május 4. fordulópont lehet, nemcsak azért, mert új szakaszába lép a védekezés, hanem azért is, mert az élet újraindítása „mindannyiunk által vágyott”, a magyar gazdaság szempontjából is fontos lépés. A konkrét szabályokat a következő 1-2 napban közlik, és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is ismertet részleteket csütörtökön – tette hozzá Kovács Zoltán.

Kiemelte: Budapest egésze és az agglomeráció egyes részei számítanak a járvány gócpontjának, a fertőzések mintegy 60 százalékát itt regisztrálták. Ezért is indokolt, hogy a védekezés második szakaszában elválasszák egymástól a leginkább fertőzött területre és a vidéki Magyarországra vonatkozó szabályokat.

Kovács Zoltán szólt arról is, hogy az élet újraindításával növekedhet a fertőzöttek száma. Azt mondta: a magyar egészségügyi ellátórendszer mostanra felkészült arra, hogy akár betegek tömegeit is ellássa. Hangsúlyozta: ha a betegek számában, vagy a fertőzés terjedésében bármilyen változás állna be, felülírhatják a szabályokat. Nemcsak kéthetente, hanem naponta, óráról-órára figyelemmel kísérik a számok és a helyzet változását – mondta.

Az államtitkár kijelentette: Nyugat-Európa egyes országaiban késve hozták meg a védekező intézkedéseket. A Magyarországon bevezetett korlátozások azért is voltak enyhébbek – tette hozzá –, mert kellő időben hozták meg a szükséges intézkedéseket, így sikerült kontroll alatt tartani a betegség terjedését.

Karácsony Gergely: Örülök, hogy a kormány megfogadta a javaslatomat

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebookon reagált a bejelentésre: „Örülök, hogy a kormány megfogadta a javaslatomat és országosan kötelezővé tette az arc eltakarását, maszk vagy sál viselését az üzletekben és a közösségi közlekedésben. És azzal is egyetértek, hogy – sajnos – még nincs itt az ideje annak, hogy Budapesten és környékén enyhítsük a korlátozó intézkedéseket” – fogalmazott a bejegyzésében.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3202246249808199

Hozzátette: „remélem, a kormány, a csak számára hozzáférhető információk alapján, megfontoltan döntött az ország többi részét érintő enyhítésekről. Budapest újraindítási stratégiájának kidolgozása nem történhet a városvezetés bevonása, az információk megosztása nélkül.”

Bár konkrét dátumról a virágüzletek május elsejei nyitása kivételével nem beszélt a videóban a miniszterelnök, múlt pénteken azt mondta a Kossuth rádióban, hogy jövő hétvégén új szabályokat fognak hozni, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Müller Cecília országos tiszti főorvos is arról beszélt, hogy május 3-a után enyhítenek a korlátozásokon. Kovács Zoltán pedig később egyértelműsítette, hogy május 4-től élnek a szabályok.

Március 27-én jelentette be a miniszterelnök, hogy másnaptól kijárási korlátozások lépnek életbe. Április 19-én egy Facebook-videóban pedig, mintegy mellékesen, arról beszélt, hogy szakemberek szerint május 3-án tetőzhet a járvány.