Budapesten kisebb mértékben nőtt a halálozás tavaly év végén, mint a megyékben

Budapesten kisebb mértékben nőtt a halálozás tavaly év végén, mint a megyékben

Kutyát sétáltatnak a decemberi napsütésben a Margitszigeten 2020. december 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ország összes megyéjében magasabb volt a halálozás a korábbi – 2015 és 2019 közötti – évek átlagaihoz képest tavaly ősztől év végéig, a növekedés arányaiban Budapesten volt a legkisebb – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált eredményekből, amelyeket itt lehet megtekinteni. A KSH eddig nemenkénti és életkori bontásban közölte hetente a halálozási statisztikákat, ám nemrég közzétették ezt megyék és régiók szerint is. Fontos leszögezni, hogy ezekben az adatokban nemcsak a koronavírus miatt elhunytak adatai szerepelnek, hanem a más, egyéb okokból bekövetkező halálozások adatai is.

A Magyar Hang tavaly a 36. hetétől az év végéig bezárólag vizsgálta az adatokat. Ha megnézzük az említett időszakot, átlagosan hetente országszerte 3154-en vesztettél életüket, holott az ezt megelőző öt év átlaga 2441 volt. Ez azt jelenti, hogy az múlt évben az átlagos heti halálozás 29,2 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor mint fenti ábránkon látható, olyan hét is volt tavaly év végén, amikor az országos heti halálozás 62 százalékkal volt magasabb, mint a korábbi évek átlaga.

Ami a fővárost illeti: bár itt is nőtt az átlagos heti halálozás a korábban megszokottakhoz képest, ám Budapestet így is jóval kevésbé érintette ez, mint bármelyik másik megyét. Budapesten ugyanis az átlagos heti többlethalálozás az év utolsó harmadában 13,3 százalékos volt. A fővárost követően Fejér megyében volt a második legkisebb növekedés (20,6 százalék), majd Pest megyében (22,7 százalék).

A korábbi heti átlagos halálozás Zala megyében nőtt a leginkább a vizsgált időszakban. A megyében ugyanis ez közel 47 százalék volt. Ezt követően Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében romlott leginkább az átlagos heti halálozás (mindkét megyében 42,6 százalékkal), illetve Győr-Moson-Sopronban közel 41 százalékkal.

Karácsony Gergely főpolgármester – akit a járvány első hullámában a budapesti adatok miatt kritizált a kormány – még tavaly decemberben jelezte: már feleakkora Budapesten a koronavírus miatti halálozási arány, mint országos szinten. Különös módon a főpolgármester posztja óta – bár korábban hónapokon át jelezték – az operatív törzs honlapja már nem közli a napi jelentésekben külön, hogy az aktív fertőzöttek, illetve az elhunytak és gyógyultak hány százaléka budapesti, vagyis akit ez érdekel, annak ezt külön kell kiszámolnia a honlapon mutatott táblázatokból.

A cikk elkészítésében Molnár Csaba segédkezett.

Címkék: ksh, Budapest, halálozás, Zala