Karácsony Gergely jelezte, jobbak a fővárosi adatok, azóta valamiért másképp közli őket az operatív törzs

Karácsony Gergely jelezte, jobbak a fővárosi adatok, azóta valamiért másképp közli őket az operatív törzs

A Szívünk kamrája nevet viselő, két külön bejárattal rendelkezõ plexivel leválasztott teremben ülõ beteg (b2) biztonságos körülmények között találkozik a hozzátartozóival Budapesten, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 2020. december 25-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A második hullámban már feleakkora Budapesten a koronavírus miatti halálozási arány, mint országos szinten – erről posztolt hétfőn Karácsony Gergely. – Hiába titkolták, az európai statisztikai hivatal adataiból kiderült: Budapesten fele akkora volt a járvány miatti halálozás, mint az ország egészében. (...) A hivatalos honlap csak Budapest adatait közli külön, nyilván azért, mert a járvány első hullámban a fővárosban magas volt a halálozás és ezt a fővárosi vezetés nyakába lehetett varrni. Viszont most pont az ellenkezője van, a budapesti halálozási adatok sokkal jobbak az átlagosnál. A kormány persze erről hallgat (...) – vetette fel a főpolgármester.

Különös módon a főpolgármester hétfői posztja óta – bár eddig hónapokon át jelezték – az operatív törzs honlapja már nem közli a napi jelentésekben külön, hogy az aktív fertőzöttek, illetve az elhunytak és gyógyultak hány százaléka budapesti, vagyis akit ez érdekel, annak ezt külön kell kiszámolnia a honlapon mutatott táblázatokból. Egész pontosan december 28-a óta hagyják ezt ki a napi jelentésekből – vette észre a 444.

Emlékezetes, az első hullám idején lakosságarányosan jóval több volt a fertőzött Budapesten, mint az ország más részeiben. Erre hivatkoztak aztán, mikor a korlátozásokat tovább fenntartották a fővárosban, mint máshol.

A 444 az operatív törzs helyett is kiszámolta: míg december 27-én még az áldozatok húsz százaléka volt fővárosi, szerdán már ennél is kevesebb, csak 19,33 százalék volt az arányuk.