Kiderült, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának, amellyel már olthatnak a jövő héten

Kiderült, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának, amellyel már olthatnak a jövő héten

A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közreadott képen egészségügyi dolgozó nézi a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó fecskendőket a cég egyik pekingi üzemében december 25-én. A vakcina inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz. Az oltóanyag feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában. MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövő héttől már olthatnak a kínai Sinopharm vakcinával Pest megyében – adja hírül az ATV Híradó egy birtokába került levél alapján. A Pest Megyei Oltási Munkacsoport vezetője által aláírt levelet a Pest megyei háziorvosok kaptak meg csütörtökön, és ebben az áll, hogy február utolsó hetében a Szputnyik és Moderna vakcinákkal nem, a kínaival azonban olthatnak a szakemberek.

A kínai oltóanyagból megyei szinten 27 793 adagot kapnak a praxisok. Emellett 320 ampulla Pfizer, és 420 ampulla AstraZeneca vakcina is rendelkezésre áll majd.

Péntek délutánra a koronavirus.gov.hu tájékoztató honlapra is felkerült egy vakcina-útmutató, ahol megerősítik, hogy a kínai vakcinával a jövő héten kezdődhet meg az oltás.

Mint megírtuk, Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján bejelentette, hogy az 550 ezer adag kínai vakcinánál ugyan később, de kielégítő dokumentáció érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK), így az intézmény szerint „hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése”.

Miután az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) erről értesítést kapott, a szervezet az országos tiszti főorvos szerint hamarosan jóvá hagyhatja a kínai vakcina „emberi alkalmazását”.

Azóta OGYÉI honlapján már meg is jelent a készítmény alkalmazási előírása, benne a lehetséges mellékhatásokkal – vette észre a 444.

Saját vizsgálatok híján az OGYÉI a Sinopharm vakcina kínai nyelvű termékismertetőjének magyar nyelvű adaptációját adta ki, annak is a december 30-i verzióját. A hatékonyságról azt írják, hogy „a védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul”. 

A szövegből kiderül, hogy a III. fázisú klinikai vizsgálatoknál elsősorban a 18–59 éves népességre koncentráltak, náluk a készítmény „meghatározott védőhatással bír”. Emellett a vakcina a 60 évesnél idősebb személyeknél is alkalmazható, de „a vakcina által biztosított védettség pontos mértékének tekintetében náluk egyelőre korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre, a kutatások zajlanak”. 

A vakcina alkalmazása előtt figyelembe kell venni a 60 éves és idősebb személyek egészségi
állapotát és a vírusfertőzés súlyos szövődményének való kitettségük kockázatát.

A gyógyszer biztonságosságát két, Kínában és Kínán kívül (többek között az Egyesült Arab Emírségekben és a Bahreini Királyságban) végzett klinikai vizsgálat során értékelik. Ebben az alábbi mellékhatásokat írják le.

Az injekció beadásának helyén tapasztalható mellékhatás:

  • nagyon gyakori: fájdalom
  • nem gyakori: bőrmelegség, duzzanat, keményedés vagy csomó, bőrkiütés, viszketés;
  • ritka: bőr kivörösödése

Az egész szervezetet érintő mellékhatások:

  • nagyon gyakori: fejfájás
  • gyakori: láz, fáradékonyság, izomfájdalom, ízületi fájdalom, köhögés, nehézlégzés, hányinger, hasmenés, viszketés
  • nem gyakori: szédülés, étvágytalanság, hányás, szájgaratfájdalom, nyelési nehézség, orrfolyás, székrekedés, túlérzékenység
  • ritka: hirtelen kialakuló (heveny, akut) allergiás reakció, aluszékonyság, álmatlanság, tüsszögés, orrgaratgyulladás, orrdugulás, torokszárazság, influenzaszerű tünetek, érzéscsökkenés, végtagfájdalom, szívdobogásérzés, hasi fájdalom, bőrkiütés, bőrnyálkahártya-rendellenesség, pattanás (akne), szemfájdalom, kellemetlen érzés a fülben, nyirokcsomó-bántalom (limfadenopátia);
  • nagyon ritka: hidegrázás, ízérzészavarok, ízérzet elvesztése, érzészavar (paresztézia), remegés, figyelemzavar, asztma, torokirritáció, mandulagyulladás, kellemetlen érzés a végtagokban, nyaki fájdalom, állkapocsfájdalom, nyaki duzzanat, szájfekély, fogfájdalom, a nyelőcső betegségei, gyomorhurut (gasztritisz), a széklet színének változása, szemfájdalom, homályos látás, szemirritáció, látáscsökkenés, fülfájdalom, idegesség, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, vizelettartási nehézség (vizeletinkontinencia), késlekedő menstruációs vérzés

Az alkalmazási előírásban azt is leírják, hogy a Kínán kívül végzett III. fázisú klinikai vizsgálat során tapasztalt súlyos mellékhatások közül tavaly október 31-ig egy vizsgálati alanynál súlyos hányingert és hányást tapasztaltak, aki gyógyszeres kezelést követően meggyógyult. A vizsgálatot végző szakember megítélése alapján ez a készítmény alkalmazásával áll összefüggésben.

A készítmény beadását követően egy másik vizsgálati alany jobb karja gyenge volt és selypítve beszélt. Őt a helyi kórházban vizsgálták ki, azért hogy kizárják a gyulladásos demielinizációs szindrómát, a szklerózis multiplexet (MS), a klinikailag izolált szindrómát (CIS), valamint az akut disszeminált enkefalomielitiszt (ADEM). A készítmény alkalmazása és e között az eset között még nem állapították meg az összefüggést.