Koronavírus-járvány: Olaszországot is megelőztük

Koronavírus-járvány: Olaszországot is megelőztük

Védőruhába öltözött ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2020. december 15-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A worldometers statisztikai oldal friss adatai szerint Magyarország megelőzte a járvány által tavasszal súlyosan sújtott Olaszországot is az egymillió lakosra jutó halálos áldozatot tekintetében.

Országunk soha nem járt ilyen magasan a listán: most éppen a 8. helyen vagyunk. Közvetlenül előttünk az alig hatszázezres lakosságú Montenegró áll, a lista első két helyét pedig két törpeállam, Gibraltár és San Marino foglalja el. Utóbbi két ország lélekszáma együttesen nem éri el a hetvenezret – mindez azért fontos, mert alacsony lakosságszám esetén meglehetősen torz a statisztika, akár egyetlen haláleset is jelentősen növelheti az egymillió lakosra jutó esetszámot.

Magyarországon a hétfő reggeli adatok szerint 1658 áldozat jut egymillió lakosra, Olaszországban ennél valamivel kevesebb, 1652 a szám.

Ha csak a jelentősebb lélekszámú, tehát egymilliónál népesebb országokat vizsgáljuk, a halálozási statisztikát Csehország vezeti – náluk már minden 500. állampolgár a járvány áldozatául esett (egymillió lakosra 2041 eset jut)! Belgium a második (1915), majd Szlovénia (1871). Nagy-Britannia (1827) után már mi következük, tehát az adatok szerint a jelentősebb lakosságú államokat alapul véve az ötödik legrosszabb eredményt mutatjuk a világon.

Itthon a hétfő reggeli adatok szerint 2696 új beteget diagnosztizáltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 468 713 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 988 főre emelkedett. Jelenleg 115 981 aktív fertőzöttről tudni, 7924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806-an vannak lélegeztetőgépen.

Címkék: koronavírus