Fekete-Győr az MSZP vezetését dicsérve magyarázta, hogyan is értette, hogy Mesterházy áruló lenne

Fekete-Győr az MSZP vezetését dicsérve magyarázta, hogyan is értette, hogy Mesterházy áruló lenne

Szavazatszámláló lesz Fekete-Győr András (Fotó: Fekete-Győr András Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár még meg sem jelent a Fekete-Győr András Momentum-elnökkel a Partizán által készített interjú, nagy port kavart annak előzetese is. A párt miniszterelnök-jelöltje ugyanis több erős kijelentést is tett, mint beszámoltunk róla. Például a felvetésre, hogy ő korábban azt mondta: MSZP = Fidesz, úgy reagált a politikus: „Mesterházy Attila = Fidesz”. Itt Gulyás Márton műsorvezető visszakérdez, hogy úgy érti-e, Mesterházy a Fidesz vamzere-e az MSZP-ben, amire a Momentum vezetője azt mondja: „hát az elmondások szerint igen”. Azzal pedig „abszolút” egyetértett, hogy „no-go”, hogy Mesterházy a közös ellenzéki listán legyen. Végül azt is mondja Fekete-Győr, ha nincs online előválasztás, „akkor benne van a pakliban, hogy nem veszünk részt rajta”.

A Momentum vezetője kijelentései kapcsán az ATV Egyenes Beszéd műsorába ment elmagyarázni, hogyan is értette szavait. Itt azzal kezdte: a magyar szocialista pártról a négy órás interjúból körülbelül két percig volt szó, „nem azért, mert a Magyar Szocialista Párt nem fontos, hanem azért, mert vannak nyilvánvalóan fontosabb dolgok is az életben”. – A Magyar Szocialista Párt a Momentumnak a szövetségese, mi együtt indítunk ezen a választáson, mi közös jelölteket állítunk és közös kormányzásra készülünk — mondta a politikus. A kérdésre, hogy meg akarják-e mondani az MSZP-nek, hogy kiket indítson a választáson, úgy felelt, hogy nem.

– Én nagyon örülök annak, hogy Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes vezetésével van két, egyébként integratív és együttműködni képes vezetője a Magyar Szocialista Pártnak. Na most én miniszterelnök-jelöltként úgy látom, hogy a kihívás előttünk az sokkal inkább a 2022-es közös kormányzás, sem mint a következő féléves kampány – magyarázta. Hogy hogy tudnak efelé a kormányzás felé haladni, ha ő felrúgja az együttműködést, arra azt mondta: senki nem rúgta fel az együttműködést, ő kormányt szeretne váltani, ahogy minden szövetséges partnerük is.

A kérdésre, hogy van-e bizonyítéka Mesterházy Attila ellen, úgy fogalmazott, „nekem közvetlen bizonyítékom nincsen,” majd azt elevenítette fel, hogy az MSZP-s Tüttő Kata főpolgármester-helyettes tavaly ősszel azt mondta, Mesterházy nem a kormányváltásért dolgozik. Itt a műsorvezető emlékeztette Fekete-Győrt, Tüttő azt akkor mondta, mikor a párt tisztújítás előtt állt, Mesterházy pedig maga is ambicionálta annak vezetését. Ezt a Momentum elnöke elismerte, de azért azt mondta: „én adok Tüttő Kata véleményére”.

Arról is kérdezték Fekete-Győrt, hogy „benne van a pakliban”, hogy ne vegyenek részt az előválasztáson, ha majd nem lehet online szavazni. – Kizártnak tartom, hogy ilyen megtörténjen – mondta, majd az online előválasztás fontosságát kezdte hangsúlyozni, hogy azon azok is részt tudjanak venni, akik ősszel még tartanak a járványtól vagy elvándoroltak külföldre. – De erre jó eszköz, hogy gyakorlatilag a nyilvánosság előtt revolverezi a másik öt pártot? – kapta meg a kérdést a Momentum-elnök. Fekete-Győr szerint „senki nem revolverezett”, később pedig azt is felvetette: „én őszintén szeretek beszélni, ha tőlem megkérdezik azt, hogy ha kizárnának több százezer választópolgárt a választásról, hogyan állna ahhoz a Momentum, én arra azt mondom, hogy benne van a pakliban, hogy demonstratíve ezt nem csináljuk. De erre nincs esély, lesz online előválasztás, minden rendben lesz”.

Fekete-Győr András Mesterházyt érintő vádjával a Magyar Hang is foglalkozott. Lapunk megkeresésére a szocialista politikus azt mondta: soha életében nem beszélt személyesen Fekete-Győr Andrással, és meglepődött a kijelentésén, amit egyébként így minősített: „ez butaság”. A 2022-es választás kapcsán pedig annyit mondott: tervezi a részvételt rajta. Az MSZP pedig megkeresésünkre közölte: aki megpróbál éket verni az ellenzéki együttműködésben résztvevők közé, az a Fidesz malmára hajtja a vizet. Egy ilyen együttműködésben a személyeskedésnek nincs helye – tették hozzá. Azt is felhozták, a pártok szerdán fogadtak egy etikai kódexet az előválasztásra. A párt által említett kódexben többek közt az szerepel: hogy a jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak.