22 helyett 20 fok lesz télen a budapesti városházán

22 helyett 20 fok lesz télen a budapesti városházán

A budapesti Városháza épülete (Fotó: Dezidor/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Intézkedési tervet készít a fűtési időszakra a Fővárosi Önkormányzat a Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ) közösen. A téli időszakban 20 fok lesz a Főpolgármesteri Hivatalban a korábbi 22 helyett – közölte kedden a fővárosi önkormányzat. Korábban a szakszervezet kifogásolta, hogy a kormány legfeljebb 18 fokos hőmérsékletet tervez biztosítani az állami intézményekben a fűtési időszakban. 

A Fővárosi Önkormányzat vezetése elkezdte az egyeztetéseket a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ) arról, hogyan csökkenthetné az önkormányzat – a munkaegészségügyi szabályokat betartva – az épületek energiafelhasználását. Első lépésként a Főpolgármesteri Hivatal működését érintő intézkedésekről volt ilyen egyeztetés. Boross Péterné, az MKKSZ elnöke az egyeztetésen elmondta: hiányolja, hogy ilyen megbeszélésre a kormányzat részéről eddig nem került sor, és megköszönte, hogy a Fővárosi Önkormányzat ilyen gyorsan és hatékonyan egyeztet a fűtési szezonra tervezett intézkedésekről.

A Fővárosi Önkormányzat hivatalának otthont adó Városháza utcai épület 2022-ben már teljes mértékben távfűtéssel működik. Ugyanakkor ennek költsége is jelentős lehet, ezért a több mint 50 ezer m2 épületre elhasznált energiamennyiség mintegy 20 százalékos csökkentése szükséges.

A hatályos munkaegészségügyi szabályokat figyelembe véve az egyeztetések alapján 20 fok lesz a fűtési időszakban az épületben a hőmérséklet, amely a korábbi 22 fokos szinthez képest 10-12 százalék megtakarítást jelenthet az önkormányzat szerint.

A közlemény hozzáteszi: műszaki szempontból felmérik, hol lehet átköltöztetésekkel az épület egyes részeit lekapcsolni a fűtési rendszerről, és ezzel csökkenteni a fűtött területek nagyságát.

A megbeszélések a közlemény szerint folytatódnak, és szeptember végére elkészül egy intézkedési terv arról, hogyan lehet további energiát megtakarítani az irodák fűtésével, illetve, hogy ezzel párhuzamosan milyen intézkedések lehetségesek és szükségesek a villamosenergia-felhasználás csökkentésére.

– Alapvető elvárás mindkét fél részéről, hogy az energiaválság közepette se növekedjenek a munkaegészségügyi kockázatok, és hogy a foglalkoztatottak terhei az intézkedések nyomán csak a legszükségesebb, még elviselhető mértékig növekedjenek – zárul a közlemény.

 

Címkék: fűtés, főváros