850 milliót osztanak szét a kulturális élet bajba került szereplői között

850 milliót osztanak szét a kulturális élet bajba került szereplői között

A 2019-es Sziget üres nagyszínpada a fesztivál nyitása előtt rendezett sajtóbejáráskor (Fotó: Penke Bence/Ígéretes titánok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 850 millió forintos összértékben nyílt pályázatot hirdet a kultúra és művészet területen dolgozónak a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére. Az MTI számolt be a hírről, amely szerint a beadványokat a kulturális vagy az MMA alapszabályában nevesített művészeti területen (építőművészet, film- és fotóművészet, iparművészet és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, népművészet, színházművészet, zeneművészet, művészetelmélet) fő tevékenységet végzők adhatják be.

400 millió forint áll rendelkezésre egyéni vállalkozók és állandó lakcímmel rendelkező adószámos magánszemélyek számára. A Budapesten és Pest megyében székhellyel rendelkezők esetén 135 millió, az azon kívüli magyarországi székhellyel rendelkezők esetén 265 millió forint. A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, az elnyerhető támogatás összege pályázatonként 300 ezer-500 ezer forint.

450 millió millió forint áll rendelkezésre gazdálkodó szervezetek számára: Budapesten és Pest megyében székhellyel rendelkezők esetén 150 millió, az azon kívüli magyarországi székhellyel rendelkezők esetén 300 millió forint értékben. Az egy pályázó esetén legfeljebb 1,5 millió forintig elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás összegének alapjául a pályázó szervezet előző évi árbevétele szolgál.

A pályázatokat mindkét esetben a beérkezési sorrendnek megfelelően, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig fogadják be. A részletes pályázati kiírás a www.mma.hu honlapon, a Pályázatok menüpont alatt érhető el.

A koronavírus-járvány, konkrétan a karantén és a kulturális események elmaradása miatt sok művész, zenész esett el bevételeitől. Különösen nagy a bizonytalanság a zeneiparban, hiszen még most sem tudni, hogy augusztus 15-e lehet-e tartani 500 főnél nagyobb rendezvényeket. Erről – a korábbi ígéretek szerint – szerdán határoz a kormány és a döntést csütörtökön a nyilvánossággal is közlik.