91 milliárdos megbízást kapott az államtól Szíjj László cége

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szíjj László cége, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. nyerte a Kalocsa-Paks Új Duna-híd és az ahhoz kapcsolódó úthálózat tervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzést, derült ki az EU hivatalos értesítőjéből. A beruházás összeértéke 91,9 milliárd forint, amiért a cégnek többek között el kell végeznie a tervezési munkákat, hidat, vízelvezető rendszert, közutat kell építenie. Az erről szóló szerződést szeptember 14-én írták alá a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztővel - vette észre a 444.hu.

Az Átlátszó számolt be róla augusztusban, hogy a külügyminiszter azon a Szíjj László máltai offshore cége tulajdonában álló Lady MRD nevű luxusjachton időzött, amelyet a Nemzeti Együttműködés Rendszerében otthonosan mozgó személyek többször használtak az elmúlt években.

A minszter azon az állásponton van, hogy  a jachtos kirándulás egy családi vakáció volt a gyerekekkel, a feleségével és a barátaikkal, így a családi élet, vagyis a magánélet része. Arra a kérdésre nem válaszolt a sajtó képviselőinek, hogy ki állta az út költségeit, így ma sem világos, hogy a miniszter kifizette-e jachtos utazás költségét, vagy a meghívást ajándékba kapta a közbeszerzéseken gyakran nyertes vállalkozótól. Csak annyit közölt, hogy a jogszabályokat betartja, és számára éles határvonal húzódik a köz- és a magánélet között, vagyis egyiknek sincs befolyása a másikra.  – Soha egyetlen egy magánéletbeli momentum sem befolyásolta semmilyen munkában meghozott döntésemet – fogalmazott később, szeptember középén is egy sajtótájékoztatón. Majd hozzátette, hogy ez a jövőben is így lesz.

Az Átlátszó felhívta a figyelmet arra is: amennyiben ajándékba kapta a képviselő az utazást, azzal megsérthette a  Magyar Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar Hivatásetikai Kódexét, és ha következő évi vagyonnyilatkozatában nem számol el az ajándékkal, akkor ezzel jogszabályt is sérthet.