A betegek elől lezárt kórtermek a dél-pesti kórházban

A betegek elől lezárt kórtermek a dél-pesti kórházban

A Jahn Ferenc Kórház üresen álló kórterme. Képünk illusztráció! (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Üresen állt heteken keresztül a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház kardiológiai osztályán több kórterem is – értesült a Magyar Hang. Információnk szerint a háttérben ápoló- és orvoshiány állt. Az ügyet igyekeztek „házon belül” tartani, miután azonban elküldtük kérdéseinket az intézménynek, újra irányítottak betegeket az addig nem használt ágyakba. Pedig a szakemberhiány érdemben nem javult.

A szakápolók és orvosok hiánya nem egyedülálló jelenség. A Magyar Hang információi szerint múlt év decemberében azonban olyan szintűvé vált a probléma, hogy jobbnak látták, ha az I-es Belgyógyászati Osztályon – ahol a kardiológia és az angiológia működik – néhány kórterembe inkább nem fektetnek betegeket. (Akkoriban egyébként a Magyar Narancs is írt arról, hogy értesüléseik szerint a nővérhiány miatt be akarták zárni a belgyógyászat egy részét.)

Az intézkedést nem verték nagy dobra, úgy tudjuk, hogy „házon belül” igyekeztek kezelni a helyzetet. Ez lényegében azt jelentette, hogy a sürgősségi, illetve más osztályok, valamint a kardiológia munkatársain múlt, hogy bár a rendszer szerint volt üres ágyuk, mégse kelljen azokra beteget elhelyezni.

Lapunk munkatársa személyesen is meggyőződött arról, hogy valóban van ürességtől kongó kórterem az adott osztályon.

Hat sebész mondott fel a Jahn Ferenc-kórházban | Magyar Hang

A „titkolózásban” közrejátszhatott az is, hogy éppen ezekben a napokban írta meg az Index: több sebész is beadta a felmondását. A kórháznak nyilvánvalóan nem jött volna jól, ha még egy, nehézségekről szóló hír kapcsolódott volna az intézményhez.

Lapunk már egy héttel ezelőtt elküldte kérdéseit a dél-pesti kórháznak, arról érdeklődve, hogy mennyi nővér és orvos hiányzik az osztályról, jelentették-e a problémát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a központi szervek felé. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miként garantálható ilyen körülmények között, hogy minden beteg megkapja a szükséges ellátást.

Bár a kórháztól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy megérkezett a levelünk, válaszokat egészen mostanáig nem kaptunk.

Információink szerint azonban nagyjából egy időben azzal, hogy a kórházban olvasták a kérdéseinket, újra elkezdték a betegeket fektetni az érintett kórtermekbe. Ám úgy, hogy érdemi változás az orvosok és ápolók számában nem történt.