A bíróság szerint nem szabálysértő az úttesten sétálva tüntetésről tudósítani

A bíróság szerint nem szabálysértő az úttesten sétálva tüntetésről tudósítani

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felmentették a Mérce újságíróját, aki ellen azért indult rendőrségi eljárás, mert a munkáját végezte, írja az újságírót a bíróságon képviselő Magyar Helsinki Bizottság. Diószegi-Horváth Nóra tavaly január 23-án tudósított a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete elé szervezett tüntetésről. 

A tömeg egy része a bejelentett program után tovább vonult. A rendőrség a Nyugati Pályaudvar melletti felüljárón tartotta fel a Lehel tér felé tartó spontán demonstrációt. A rendőrök a portál tudósítóját is igazoltatták, ami jogszerű volt. „Az viszont már nem volt az, hogy szabálysértési eljárást indítottak ellene. 30 ezer forintra bírságolták közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt” – olvasható a közleményben. 

Mint írják, a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt kétséget kizáróan sikerült bizonyítani, hogy a közfeladatot ellátó tudósító a munkáját végezte. Részvételével az eseményen nem okozott aránytalan sérelmet, amikor nyilvános, közérdeklődésre számot tartó történésről számolt be a nagyközönségnek. Ráadásul a bíróság azzal is egyetértett, hogy másképpen nem tudósíthatott volna, csak úgy, ha maga is a tömeggel tart.

Így a bíróság jogerős végzéssel megszüntette a szabálysértési eljárást az újságíró ellen.