„A férfi egy flexszel a kezében vélhetően egy gázpalack felé tett vágó mozdulatot”

„A férfi egy flexszel a kezében vélhetően egy gázpalack felé tett vágó mozdulatot”

Hajdu János, a TEK vezetője az esztergomi robbantás helyszínén (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt 10 évben nap mint nap találkozunk ilyen esetekkel, hajtunk végre ilyen akciókat, amelyek során gyakran fenyegetőznek a rendőrök elleni erőszakkal – mondta csütörtök délután Hajdu János. A Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője a szerda kora esti, egy tekes rendőr halálával végződő robbantás körülményeiről adott tájékoztatást sajtótájékoztató keretében.

Hajdu elmondása szerint a fenyegetőző férfit feltűnően agresszív emberként ismerte a környezete is, és többek között azért kérték elfogásához a TEK segítségét, mert volt már hivatali személlyel szemben elkövetett erőszakos ügye. Hajdu ismertetése szerint a tekes egységek 14 óra 20 perckor zárták le az erdős környéket, és majdnem mintegy 4 órán át tárgyalt egy túsztárgyaló. A férfi egy teraszról kommunikált a rendőrség embereivel, végig agresszívan viselkedett, akadt olyan pillanat, mikor úgy tűnt, talán megoldódhat az ügy, a férfi megnyugszik. De nem így történt.

A TEK az este beállta előtt szerette volna lezárni az akciót. „Jól döntöttek a művelet vezetői, amikor behatolás mellett döntöttek, noha nem voltak egyszerű helyzetben a gyakorlatilag világítás nélküli terepen” – közölte a TEK vezetője.

Hajdu János szerint a behatolás után másodpercek alatt történtek a dolgok. Aláhúzta, hogy egyetlen kommandós sem tudott belépni az épületbe. Az ajtó erőszakos felfeszítése utáni pillanatban az egyik rendőr mindössze annyit látott, hogy a férfi egy flexszel a kezében vélhetően egy gázpalack felé tett vágó mozdulatot, aminek látszott a csóvája is. A TEK vezetője szerint a detonáció hatására 8-10 métert repültek a kommandósok és a közel álló tűzoltók is. Öt tekes súlyosan, hárman könnyebben sérültek meg, illetve további 3 tűzoltó is megsebesült.

– Azonnal megkezdődött a mentés, a törmelékek alatt próbálták megtalálni a kollégákat – közölte Hajdu János. Ekkor már a mentőszolgálat emberei is jelen voltak, és sajnos azt kellett megállapítaniuk, hogy egy rendőr életét vesztette. Az égési sérülések mellett borda és orrcsont törések, fogazat elvesztéssel járó arcsérüléseket szenvedtek. Egy főt az esztergomi kórházba, míg a többségüket a budapesti Honvédkórházba vitték.

– Az ügyészség megállapította, hogy szakszerű volt a művelet, ez derült ki a művelet után készített jelentésekből is – közölte Hajdu János. Mint mondta, át kell gondolni, hogyan lehet még biztonságosabbá tenni az ilyen akciókat, ám azt is hozzátette: amikor a házban füstöt és tüzet láttak a rendőrök, egy dolog lebegett az állomány előtt, hogy megmentsék a bent lévő férfi életét.

Hajdu azt is hozzátette, mivel még 24 óra sem telt el, nem biztos, hogy mindenre választ tud adni, folyik a vizsgálat, a helyszíni szemle is tart még.

A Hvg.hu kérdésére, hogy veszélyben volt-e bárki a környéken, Hajdu úgy felelt, a környéket lezárták, 50-100 méterre voltak a szomszédok az erdős, tanyás területen, nem hiszi, hogy a záráson kívül bárki is veszélyben lett volna. Azt is leszögezte a parancsnok, hogy mindig figyelembe veszik a robbanást, de annak esélyét nem lehet kiszámítani. Az esztergomi detonációval kapcsolatban pedig azt mondta, egyelőre csak vélelmezik, hogy gázrobbanás történt.

Az MTI kérdésére a TEK vezetője jelezte, az agresszív férfi az akció során, a behatolás előtt nem fenyegetett robbantással, arról folyt a tárgyalás, hogy adja fel magát. Az Atv kérdésére pedig Hajdu János arról beszélt, a behatolás 18.40-kor, míg a detonáció 18:43-kor történt. Mint mondta, az eredménytelen túsztárgyalás után 4 órával döntöttek a behatolás mellett, miután nem láttak arra esélyt, hogy a férfi meg fogja adni magát. „A TEK már több ilyen esetben is beavatkozott, miután a megadásra nincs esély, így akarják megóvni az adott személy életét” – összegzett Hajdu.