A Fidesz EP-képviselői nem szavazták meg az állásfoglalást, ami háborús bűnnek nevezi a civil infrastruktúra rombolását

A Fidesz EP-képviselői nem szavazták meg az állásfoglalást, ami háborús bűnnek nevezi a civil infrastruktúra rombolását

Ujhelyi István (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében Ujhelyi István. Az Európai Parlement képviselője megjegyzi: az állásfoglalás egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek. Az Európai Parlament egyúttal felszólította a tagállamokat, hogy tegyenek hasonlóképpen és vegyék fel Oroszországot a terrorizmust támogató államok uniós jegyzékébe; ezzel is elszigetelve a Putyin-rezsimet az Uniótól és egyéb nemzetközi szervezetektől. – Miután jelenleg az ENSZ egyik szakmai eseményén képviselem az Európai Parlamentet, ezért személyesen nem szavazhattam a kérdésben, de mindenképpen támogattam az elfogadott határozatot –  írja Ujhelyi István.

Mint megjegyzi: „a Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben. Ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez”. A képviselő szerint „fájdalmas és szégyenteljes lesz, amikor egyszer majd el kell számolniuk a világ és a magyar nemzet felé mostani tetteikkel”.