A Fidesz visszaszerezte szavazóit, az MSZP a bejutási küszöb közelében

A Fidesz visszaszerezte szavazóit, az MSZP a bejutási küszöb közelében

Tóth Bertalan és Frans Timmemans az MSZP EP-listát állító kongresszusán (Fotó: MSZP/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz visszaszerezte a korábbi támogatóinak jelentős részét, és továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt. Ha most lennének a választások, akkor az MSZP épphogy bekerülne a parlamentbe – írja az indirekt.hu a Medián legfrissebb felmérésére hivatkozva.

A kormánypártok 55 százalékon állnak a választani tudó biztos szavazóknál, a legerősebb ellenzéki pártot, a Demokratikus Koalíciót 13 százalék támogatja. A DK-tól valamelyest lemaradva a Jobbik található 11 százalékkal, míg a Momentummal hét, az MSZP-vel pedig hat százalék szimpatizál a választani tudó biztos szavazóknál.

Hasonló eredményre jutott a Závecz Research is. Kutatásuk szerint megállt a Fidesz visszaesése, és a teljes népesség körében egy kicsit, 29-ről 31 százalékra bővült is a támogatottsága. Nem változott a pártrangsor második helyén lévő Demokratikus Koalíció táborának nagysága, továbbra is 9 százalékon áll.

A Jobbik tavaly ősz óta 6 százalékon állt, most egy hajszállal javított, a választókorú népesség 7 százaléka sorakozik fel mögéjük. Az MSZP is elmozdult a negyedéve mért 5 százalékról, ezúttal 6 százalékon áll.

A Momentumnak a múlt havival azonos, 6 százalékos tábora van. Az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékos, a Párbeszéd 1 százalékos. A pártnélküliek aránya 37-ről 33 százalékra csökkent az elmúlt egy hónapban.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 51 százalékos, tetemes az előnye. A Demokratikus Koalíció ebben a politikailag aktív körben 14 százalékot ér el. Szoros versenyt fut a Jobbik és a Momentum: 10, illetve 9 százalékkal. Az MSZP-t az elkötelezett szavazók 7 százaléka támogatja. Az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt a biztos pártválasztók körében is egyformán szerepel, 2 százalékot érnek el. A Párbeszéd az elkötelezett szavazók körében jelenleg ugyancsak 2 százalékon áll.