Gázáremelés: óvodai épület és a vármegyeháza bezárására készül a fideszes polgármester

Gázáremelés: óvodai épület és a vármegyeháza bezárására készül a fideszes polgármester

Csach Gábor (Forrás: Facebook/Balassagyarmat Városháza)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy bajban van a balassagyarmati önkormányzat az elszálló gázárak miatt: a város fideszes polgármestere, Csach Gábor Facebook-bejegyzésben számolt be a helyzetről és városvezetés tervezett lépéseiről.

Mint írta, tucatnyi településsel együtt közbeszerzésen próbáltak az önkormányzati intézményeknek (szociális otthon, óvoda, városháza) gázt szerezni egy évre. Miután a települések közül többen nem fogadták el a 16,6-szoros megemelt ajánlatot, az állami intézmények számára rendelkezésre álló KEF (Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság) rendszerben keresztül indíthatják el a közbeszerzést. Ez esetben két eshetőség van, ám egyik sem jó. Ha fixált árat kapnak, egy esetleges tőzsdei árcsökkenéskor is egész évben fizetniük kell az elnyert magas árat. Ám ha nem kapnak fixált árat, akkor a napi tőzsdei ár szerinti fizetés jön úgynevezett fix felárral számolva. Ez az ár most bár alacsonyabbnak látszik, de a fix felár miatt egy 20-30 százalékos emelkedés esetén ez akár súlyosabb terhet is jelenthet, mint a 12-17-szeres piaci ár.

„Nyilván segítséget jelentene a kormány beavatkozása a közszféra energiabeszerzés támogatására (ársapka, egyéb támogatás, részletfizetési lehetőség stb.)” – írja a balassagyarmati polgármester, ám hozzáteszi, hogy az állami intézményeket ugyanez az energiaár sújtja, és a lakossági terheket sem lehet tovább növelni.

A kialakult helyzetben arról már döntés született, hogy a Jánossy Képtárat és Helytörténeti Gyűjteményt akkor zárják be, amikor a benti hőmérséklet elviselhetetlen mértékben csökken 18 fok alá. Ez valamikor október közepe és november eleje között várható. A balassagyarmati sportcsarnokot nem fogják fűteni, a kiszolgáló helységeit pedig csak délelőtt, oktatási időszakban, délutánonként és hétvégéken pedig jelentősen csökkentik a fűtést. A polgármester bejegyzése szerint bezárhat még a Központi Óvoda B-épülete és a Vármegyeháza télre.

Eközben az önkormányzati intézményekben elkezdik a gázfűtéses rendszerek szabályozását (fix hőmérsékletek megszabása, mellékhelyiségek, nem állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek 16-18 fokon). A cél, hogy jelentős energiamegtakarítást érjenek el, 1 fok ugyanis már nagyságrendileg 6-8 százalékos megtakarítást jelent a polgármester posztja szerint. Szigorú kereteket szabnak továbbá a takarékoskodásnak és a szellőztetés rendjének, az intézményvezető fegyelmi vétség terhe mellett lesz köteles azokat betartani és betartatni.

Pénteken Nemzeti Energiacsúcs összehívását és energiaársapkát javasolt a kormánynak a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. Azt kérték, a központi költségvetés vállaljon részt a magas energiaárak terheiből, amelyek a közszolgáltatások biztonságos működését sodorják veszélybe. Gémesi György szerint az állam az energiaárnövekedés miatt megnövekedett áfabevételéből fedezhetné az intézkedés költségeit.