Önkormányzati rezsiválság: Göd 24-szeres áron vehet gázt

Önkormányzati rezsiválság: Göd 24-szeres áron vehet gázt

Balogh Csaba (Fotó: Balogh Csaba Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gázár-emelkedés Gödön – ezzel a címmel jelent meg Balogh Csaba gödi polgármester Facebook-posztja. Mint írja, hiába sikerült kifejezetten előnyös szerződést kötniük a földgázzal kapcsolatban 2020-ban – 24 hónapra 40 millió Ft körüli összegbe került a gáz –, mostanra ez drasztikusan megemelkedett.

– A szerződéskötés után először a Covid, majd a háborús helyzet következtében erősen megugrottak az árak és jelenleg egy évre 500 millió forintba kerül csak a gáz. Két évig a korábbi előnyös szerződésnek köszönhetően nagyon jó áron kapta városunk a gázt, most viszont huszonnégyszeres áron fogjuk tudni csak beszerezni – ismerteti a helyzetet.

Hangsúlyozza: ugyan „ez az áremelkedés az önkormányzati intézmények gázellátására vonatkozik, a lakosokra az állami intézkedések, hatósági árak, egyebek hatnak – ugyanakkor ne felejtsük: ezt az árat is az átlagember adójából kell majd megfizetni, hisz az intézményeinknek működnie kell.” –Mindeközben a kormány döntéshozói meg sem érzik a problémát... – teszi hozzá egy szomorúan dühös emotikon kíséretében a politikus.

Az elmúlt napokban sorra számoltak be arról az önkormányzatok, hogy milyen nehéz helyzetben kerülnek az energiaárak elszállása miatt. Szeptember elején Cser-Palkovics András arról írt, hogy az energiaszolgáltatók már nem is nagyon jelentkeznek az áramra, gázra kiírt közbeszerzéseikre, ha van is ajánlatuk, az az eddigi ár tízszerese. Szerinte ezt helyi szinten nem is lehet orvosolni. Néhány példát is említett: közvilágításra a város 2021-ben 295 millió forintot költött, 2022-ben ez már 688 millió, jövőre pedig várhatóan 1,6 milliárd forint lesz. Csak a stadion gáz, víz és villamosenergiaköltsége 1,2 milliárd forint körül lehet 2023-ban, amit az önkormányzat nem tud vállalni.

A napokban a balassagyarmati polgármester is elpanaszolta, hogy 96,7 forint helyett 1610 forintot kellene fizetnie egy köbméter földgázért a városnak. A fideszes Csach Gábor bejegyzésében arról ír, hogy az ajánlatot közös nagyfogyasztói gázközbeszerzésükre kapták, melyet 9 másik várossal és egy budapesti kerülettel együtt versenyeztettek. A 16-szoros ár mintegy 260 ezer magyar polgár önkormányzati nagy intézményeit érinti – tette hozzá.

 

Címkék: gázár, Balogh Csaba, Göd