A főpolgármester lezárja a Margitszigetet, az Óbudai Szigetet és a Római-partot

A főpolgármester lezárja a Margitszigetet, az Óbudai Szigetet és a Római-partot

Római-part (Fotó: Wikimedia/Christo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök késő este Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztban jelentette be, hogy „a budapestiek védelmében, annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg” elrendelni a a Margitsziget, az Óbudai Sziget és a Római-part lezárását.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3152597108106447

Mint írja: „Bár még mindig nem jelent meg a kormányrendelet, amely értelmezi a miniszterelnök szavait, hogy milyen többletjogosítványokat kapnak a polgármesterek, az idő sürget. A húsvéti hosszú hétvége órákon belül elkezdődik.”

Az intézkedés a húsvéti négynapos hétvégére (péntektől hétfőig) érvényes, reggel 8 és este 10 óra között. Erre a négy napra felfüggesztik a 26-os busz közlekedését, valamint a jelzett időszakban nem áll meg a 4-es és a 6-os villamos a Margitszigetnél.

Karácsony: a kormány kierőszakolta a korlátok nélküli felhatalmazást, ám most a polgármesterekre tol felelősséget, de eszközöket nem ad hozzá | Magyar Hang

„Tisztában vagyok vele, hogy a döntés a kikapcsolódni vágyó budapestiek körében népszerűtlen lehet, sokaknak okoz kényelmetlenséget. A járvány terjedésének megfékezése azonban most nehéz döntéseket tesz szükségessé. Kérem a budapestieket, maradjanak otthon az ünnepek alatt is. Azzal tesszük a legtöbbet a szeretteinkért, ha nem látogatjuk meg őket” – zárta bejegyzését a városvezető.

Karácsony Gergely este az ATV-ben beszélt már a közparkok lezárásáról. Mint mondta, ugyan a polgármesterekre áttolták a felelősséget, de nem csak hogy eszközöket nem kaptak ehhez, de még a jogi alap sincs meg, ugyanis a kormányrendelet nem jelent meg, ami alapján bármilyen döntést is hozhatnának.

Úgy tudta, hogy a polgármesterek csupán a piacok és a közparkok kapcsán kaptak jogosítványokat. A főpolgármester úgy fogalmazott a műsorban, hogy ebben a helyzetben „nem tehetünk mást, mint hogy lezárjuk a közparkokat”.

Frissítés: csütörtök este 11 óra előtt megjelent a rendelet, ennek értelmében a húsvét négy napban a „települési – a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a fővárosi, egyéb fővárosi terület esetében a kerületi – önkormányzat rendelettel a  település, illetve a fővárosi kerület vonatkozásában a kijárás korlátozására a rendeletben foglaltaktól szigorúbb szabályokat állapíthat meg.”

Emellett a teljes kijárási korlátozás alatt az önkormányzatok határozhatják meg a jövőben, hogy mikor látogathatják a 65 évnél idősebbek a piacokat, illetve azok nyitvatartási rendjéről is dönthetnek.

Az üzletek 15 óra utáni zárva tartását pedig kiterjesztették a trafikokra is, jövőben már csak az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyagtöltőállomás lehet nyitva ezen időpont után.