A háború legnehezebb tele várhat Ukrajnára

A háború legnehezebb tele várhat Ukrajnára

Kiégett autó egy megrongálódott lakóház udvarán egy rakétatámadást követően Harkivban 2024. augusztus 30-án (Fotó: AFP via Europress/Sergey Bobok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háború kirobbanása óta a legnagyobb koncentrált légitámadást indította a hét elején Oroszország Ukrajna ellen, amelyben a front kivételével egész Ukrajnát érték rakéta- és dróncsapások. Kárpátalja közelében is történtek becsapódások. A légicsapás következtében legalább négy halottról számoltak be a hírügynökségek és az energetikai infrastruktúrában is jelentős károk keletkeztek. Bendarzsevszkij Anton biztonságpolitikai szakértő elmondása szerint a károk felmérése azóta sem ért véget, igaz: Ukrajna a háborúra tekintettel nem fog az energetikai hálózata állapotáról pontos képet adni. A szakértő számára az a nagy kérdés, hogy milyen állapotban fordul az energetikai infrastruktúra a télre. Tavaly télen elmaradtak a hálózatra mért jelentős csapások, idén tavasszal viszont súlyosak voltak. Ez abban az időszakban történt, amikor Ukrajna kezdett kifogyni légvédelmi töltetekből és bizonytalan volt az amerikai támogatás folytatása. Ezek is jelentős károkat okoztak a rendszerben, ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök erősítette meg júniusban, elismerve, hogy a támadások következtében az ukrajnai energiatermelésnek a fele kiesett.

Időközben elkezdődött a helyreállítás, sőt, a szakértő felhívta a figyelmet, hogy a legutóbbi támadást megelőző héten kis mennyiségben Ukrajna ismét exportált villamos energiát az Európai Unióba. Az orosz támadás azonban új helyzetet teremtett, ismét jelentősek az áramkimaradások az országban. Kárpátalján is 5-7 órás áramszünetek vannak ezekben a napokban. Azon túl, hogy Ukrajna egészét érte támadás, az elemző felhívta a figyelmet a Kijev melletti vízi erőművet ért találatra, a létesítményt le kellett állítani.

– Nagyon nehéz megmondani, hogy mi vár az országra a tél beálltával. Nem tudni, hogy olyan mértékűek-e az energetikai hálózatot ért károk, hogy elháríthatók néhány hónap alatt. Attól lehet tartani, hogy ez a tél lehet Ukrajna számára a legnehezebb téli időszak. Azzal kell viszont kalkulálni, hogy Ukrajna nem fogja megmondani a tényleges károkat, mert az demotiváló lenne a lakosság számára. Azt a látszatot kell fenntartaniuk, hogy vannak problémák, de úrrá tudnak lenni ezeken. Azt viszont nem tudjuk, hogy egy ilyen kirakatkép mögött a valóság van-e. De két-három hónapon belül látni fogjuk, amikor az energiarendszer tényleges terhelés alatt lesz – mondta Bendarzsevszkij Anton.

Volodimir Zelenszkij a légicsapásra válaszul katonai válaszlépést helyezett kilátásba, külön kitérve arra, hogy ebben a közelmúltban megérkezett amerikai gyártmányú F–16-os vadászrepülők is szerephez jutnak. Ennek apropóján azt vetettük fel a biztonságpolitikai szakértőnek, hogy vajon mennyiben írja felül ezt a szándékot a tény, hogy egy ilyen repülőgépet máris elveszített a pilótával együtt. – Ez mindenképpen óvatosságra inti a katonai vezetést. Az eset körülményei tisztázatlanok. Az esetről beszámolt The Wall Street Journal arról írt, hogy pilótahiba miatt zuhant le a vadászrepülő. Néhány órával később viszont ukrajnai védelmi minisztérium egy másik verzióval állt elő: a gép és a pilóta a hétfői orosz támadásban rakétákat semmisített meg, és bevetés közben veszett oda a pilótával együtt, akit posztomusz kitüntettek. Ha ezek a repülőgépeket viszonylag gyorsan veszíti el Ukrajna, az abba az irányba fogja tolni a nyugati döntéshozókat, hogy kevesebb támogatást juttassanak Kijevnek. Eközben pedig Oroszországnak az a célja, hogy minél többet levadásszon ezekből – mutatott rá.

Bendarzsevszkij Anton az oroszországi Kurszk térségében indított katonai támadásáról azt mondta: Oroszországnak sikerült stabilizálnia frontot az országon belülről átcsoportosított egységek révén. Ezáltal lassult az ukrán lendület, amely eközben a megszerzett állásait erősíti. Vagyis a terület megvédésére készül. Ha viszont Ukrajna arra számított, hogy az orosz katonai vezetés a kelet-ukrajnai frontról fog átcsoportosítani erőket az ukrajnai behatolás miatt, az nem valósult meg. Az elemző szerint Oroszországban úgy ítélhették meg, hogy Donyeck fontosabb jelenleg Kurszknál, mivel ott jelentős orosz sikerek vannak. Pokrovszk városát egyre jobban bekerítik. A város fontos vasúti csomópont, amelynek elvesztése esetén nehéz lesz az ukrán haderőt utánpótlással ellátni. Mint mondta, ez egy nagyjából Bahmut méretű település, jelentős ipari létesítményekkel. Ebből következően a bevétele nehézkes lehet, mivel ezek jó védelmet biztosítanak.