A hajléktalanok ellátását is nehezíti a koronavírus

A hajléktalanok ellátását is nehezíti a koronavírus

Hajléktalan férfi Budapesten (Fotó: Reuters/Árvai Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén jóval körülményesebb a hajléktalanoknak fenntartott átmeneti szállók férőhelyeinek feltöltése – írja a Népszava. Ahhoz ugyanis, hogy egy hajléktalan átmeneti szállásra, vagyis hétköznapi értelemben vett hajléktalanszállóra költözhessen, két negatív PCR-teszttel kell rendelkezzen. Nem kell viszont teszteredmény a nappali melegedőkre és az éjjeli menedékhelyekre való bejutáshoz.

A fővárosban a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei – más karitatív szolgáltatók mellett – térítésmentesen biztosítja a legtöbb tesztet a hajléktalan ellátásban, illetve a legtöbb szállás kapacitással is ők rendelkeznek. A Könyves Kálmán körúti egészségügyi központban végzik a tesztelést heti három napon, mert így lehet 48 órán belül két tesztet végeztetni. Zakar Gergely igazgató a lapnak azt mondta, hogy kifejezetten jól sikerült az ellátottak oktatása, noha tartottak tőle, hogy sokan lemorzsolódnak és nem várják meg a második teszt eredményét. Erre az időre egyébként külön férőhelyeket alakítottak ki az érintetteknek.

Az intézményvezető beszámolója szerint a felvételi szűrés jól működik, az elmúlt héten egyetlen fertőzöttet sem regisztráltak, de két hete négy-öt fertőzöttet szűrtek ki. Jelenleg 22 hajléktalannak van pozitív tesztje, és ők egészségügyi ellátóintézményben vannak. 

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója azt mondta, hogy lassan telnek meg a férőhelyek és vannak aggodalmaik, hogy a decemberi fagyokban is maradnak szabad ágyak.