A határok lezárásának összehangolásáról és a Klubrádióról is szót ejtett az Európai Bizottság szóvivője

A határok lezárásának összehangolásáról és a Klubrádióról is szót ejtett az Európai Bizottság szóvivője

Az Európai Bizottság brüsszeli központja (Fotó: Ovid Burke/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alapvető fontosságú a határok lezárásának összehangolása a tagországok között a mozgás szabadságának biztosítása érdekében – közölte Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján hétfőn.

Az MTI beszámolója szerint a szóvivő arra emlékeztetett, hogy a tagországok megállapodtak az esetleges határlezárásokra vonatkozó rendkívüli intézkedéseik összehangolásáról az unión belüli szabad mozgás jogának biztosítása céljából.

Az Európai Bizottság reméli, hogy mind a 27 tagállam követi a brüsszeli testület ez irányú ajánlásait, továbbá a nem feltétlenül szükséges utazásokra vonatkozó korlátozások fenntartását is, különösen a legfertőzöttebb területekről érkezők esetében.

A schengeni övezeten belüli határellenőrzés kérdése az általános ügyekkel foglalkozó miniszteri tanács következő ülésének napirendjén szerepel – tette hozzá.

A szóvivő kérdésre válaszolva megerősítette azt is, hogy az Európai Bizottság pénteken levelet küldött Magyarországnak, amelyben aggodalmát fejezte ki a Klubrádió ügyét illetően. Elmondta, az uniós bizottság a levélben hangsúlyozta: a Klubrádió sugárzási jogát érintő döntés jogi alapja erősen megkérdőjelezhető.

Kijelentette: a médiaszolgáltatásokat érintő uniós szabályozások alkalmazása során Magyarországnak tiszteletben kell tartania az unió alapjogi kartáját, a véleménynyilvánítás szabadságának, az információhoz jutás jogát, illetve az üzleti tevékenység folytatásához fűződő jogokat.

Emlékeztetett arra, hogy mindezzel összefüggésben az Európai Bizottság arra szólította fel Magyarországot: biztosítsa, hogy a Klubrádió folytathassa műsorszolgáltatási tevékenységét legalább a folyamatban lévő per végleges lezárásig. Emellett arra is felszólította az illetékes hatóságokat, hogy sürgősen cselekedjenek az uniós jogszabályok követelményeinek való megfelelés, és a frekvencia jelenlegi használóját érő helyrehozhatatlan károk elkerülése érdekében.

Azt is közölte, hogy a levél az esetleges válaszintézkedések meghozatalának lehetőségét is kilátásba helyezi az uniós jog be nem tartása esetén.

A levélre mostanáig nem érkezett válasz az Európai Bizottsághoz – tette hozzá.

Az ügy előzménye, hogy a Klubrádió szempontjából a lehető legkedvezőtlenebb ítéletet hirdetett a Klubrádió frekvenciajogosultsága ügyében indított bírósági perben a Fővárosi Törvényszék múlt kedden. Az egyik utolsó kormánykritikus rádió az ítélet miatt már csak vasárnap éjfélig használhatta frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, így hétfőtől internetrádióként üzemel. A Hvg.hu cikke szerint a Klubrádió biztató hallgatottsággal startolt el hétfőn, 16 ezren kattintottak valamelyik webes csatornán az analóg frekvenciáját elvesztő adó első reggeli műsorára. Az ügy miatt egyébként az Európai Bizottság mellett az Egyesült Államok is kifejezte aggodalmát.