A hódmezővásárhelyi óvodában is megjelent a koronavírus

A hódmezővásárhelyi óvodában is megjelent a koronavírus

Óvodások (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pozitív lett a koronavírus-tesztje egy embernek egy a Nádor utcai óvodában, de a fertőzés kockázata két másik óvodát is érint, akikkel volt közös programjuk – jelentette be csütörtöki rendkívül sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter polgármester. A humántárcával is egyeztetve pénteken és hétfőn az óvodák dolgozóit és a gyerekeket is letesztelik kétszer, hogy a külföldről hazatérőkhöz hasonlóképpen megbizonyosodjanak, van-e köztük fertőzött. Az 1300 vásárhelyi óvodásból 99 jár az érintett intézményekbe. 

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=365840974435983

– Ha azt tapasztaljuk, hogy komoly veszély van, akkor további szigorításokról fogunk dönteni, a döntés mindenesetre az Oktatási Hivatal és a Népegészségügyi Központ kezében van, az önkormányzat nem hozhat önállóan döntést a bezárásról” – fogalmazott a városvezető. Ugyanakkor azt javasolta, hogyha a szülő meg tudja oldani, hogy otthon marad a gyermeke, majd amikor telefonon értesítik, elviszi a szűrésre, és ezt érzi biztonságosabbnak, akkor nem kötelező, hogy bevigye őt az óvodába – idézi Márki-Zayt a Hódpress.

A polgármester hozzátette, hogy miután a városban nagyobb közösségben jelent meg a koronavírus, ahol tovább tudják adni azt másoknak, valószínűleg nem egy, hanem sokkal több fertőzött van.

Így hétfőtől a második hullám kapcsán visszaáll a városi operatív stáb, és remélik, hogy a korábbiakkal ellentétben a tiszti főorvos megbízottja és a kórházigazgató is részt fog venni ezen. 

Az is elhangzott, hogy a Polgármesteri Hivatalban és az önkormányzati intézményekben kötelező a maszkviselés és a távolságtartás a dolgozóknak és az ügyfeleknek egyaránt, ugyanez vonatkozik a közösségi helyekre is. A Városházán továbbra is lehet maszkot kérni, az önkormányzat minden épületében fokozzák a tisztítást.

A múzeumokban, művelődési házakban is szigorodnak az előírások, ez vonatkozik az idei Őszi Tárlatra is, amelynek a megnyitóját online lehet majd követni, csak szűk körű meghívottak lehetnek ott. Mivel máskor a megnyitón lehet ingyen megtekinteni az alkotásokat, ezért most a tárlat végig ingyenes lesz. Itt is fertőtlenítenek, maszkot kell viselni, távolságot kell tartani és egyszerre maximum ötvenen lehetnek benn.

A piacon nem szigorítanak, de kérik az időseket, hogy a bevásárlást igyekezzenek a fiatalabbak segítségével megoldani. Az idősek otthonával kapcsolatban jövő hétfőtől tovább szigorítanak, ami a látogatásokat fogja érinteni. Aki látogatható, azokkal az udvaron lehet találkozni, a fekvőbetegeket hétfőtől nem lehet látogatni. Később az esetszám függvényében a főigazgató elrendelheti a teljes látogatási tilalmat.

A bölcsőde is tartja a szigorú szabályokat, felnőttek csak maszkban mehetnek be, és naponta többször mérik a gyermekek hőmérsékletét. Ezt hétfőtől az óvodákra is kiterjesztik. Már márciusban döntöttek az óvodák a kis csoportokról, és szigorú védelmi intézkedéseket vezettek be, ezek meg is maradtak – emlékeztetett Kis Andrea alpolgármester.