A járvány évében is hízott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona

A járvány évében is hízott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona

Városvédõ Pallas Athéné görög istennõ szobra esti megvilágításban a régi Városháza épületének sarkán, a fõváros I. kerületében, a Szentháromság téren. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány vagyona 2,15 milliárddal 283 milliárd forintra nőtt 2020-ban; az alapítvány tavaly 1,3 milliárdot fordított támogatási programjaira – tájékoztatta az alapítvány az MTI-t.

A közlemény szerint az alapító által juttatott vagyon hozamából 2020-ban az oktatási és tudományos tevékenységet támogatták, és folytatták a történelmi jelentőségű műemléképületek felújítását.

Az alapítvány eddigi működése során összesen már több mint 11 milliárd forint értékben támogatott pályázatokat – hangsúlyozták. A felsőoktatás számára 7 év alatt 9 milliárd forint pluszforrást nyújtottak, ebből több mint 3 milliárd forinttal támogatták a hazai doktori iskolákat és az MBA képzést.

Az ingatlanfejlesztések közül kiemelték a budai Várban álló egykori városháza épületét, amely szellemi-tudományos tevékenységeknek, doktori programoknak és a Pallas Athéné Könyvkiadónak ad helyet.

Idén fejeződött be a budai Várban található, Úri utca 72. felújítása, ahol többek között egy új, a fenntarthatóságra fókuszáló tudományos központ kezdi meg működését.

Arra is kitértek, hogy az épületeket az alapítvány igyekszik mindenki előtt megnyitni, gyermekprogramokat, épületsétákat rendeznek.

Ami a közleményből kimaradt, hogy a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány tavaly 266 millió forinttal támogatta a Budapesti Corvinus Egyetem és a sanghaji Fudan Egyetem közös képzését. Erről lapunk írt a  Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) 2020-as évről szóló beszámolója alapján.

A közös képzési (Fudan-Corvinus Double Degree MBA) program 2019-ben indult, az első évben még csak 3,1 millió forintot adtak erre a célra. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Corvinus Egyetem június elején bejelentette, hogy június 30-tól véget vetnek az együttműködésnek.