„A kormányzati csomag túl későn jött, túl kicsi, és nem jó a szerkezete”

„A kormányzati csomag túl későn jött, túl kicsi, és nem jó a szerkezete”

Zsiday Viktor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány félreértelmezi a helyzetet, azt gondolják, hogy egyszerűen majd újraindítják a gazdaságot. Pedig olyan most a helyzet, mint amikor egy súlyosan beteg ember nem kap levegőt: ha nem kerül gyorsan lélegeztetőgépre, akkor később már hiába – ezt mondta a 444.hu-nak adott interjújában Zsiday Viktor.

A közgazdász szerint az látszik hogy nagyon szűk körű a kormány által bejelentett gazdasági csomag, nagyon kicsi a támogatás mennyisége, és éppen azokon a vállalkozásokon nem segít, akiken kéne, mert éppen leállnak. – Mit tud kezdeni ezekkel a kedvezményekkel például egy bezárt étterem, és annak dolgozói? – tette fel a kérdést.

A kormány, a múlt nélküli jövő és a helikopterpénz | Magyar Hang

Szavai szerint érti, hogy csak annak akarnak pénzt adni, aki dolgozik, de ez egy nagyon speciális helyzet. – A munkaalapú társadalom ebben a helyzetben nem működik. Ez egy gazdaságfilozófiai tévedés – mondta.

Beszélt arról is, hogy a „másik dolog, amihez Orbán ragaszkodik, mert a 2008-as válságból ezt tanulta meg, hogy nem szabad nagy költségvetési hiányt csinálni”. Felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc is belebukott a nagy költekezésbe, nem szabad külső erőktől függeni, ezért alacsonyan kell tartani a hiányt. Ebben a helyzetben viszont szerinte ez sem fog menni. A 2,7 százalékos hiány, amiről beszélnek, irreális: ha nem csinál semmit az állam, akkor is olyan zsugorodás történik a gazdaságban, hogy magától is 3-4-5 százalékra ugorhat fel a hiány, de közben szükség is van állami intézkedésekre. Úgy vélte, idén minden országnak 5-10 százalék lesz a költségvetési hiánya, sőt, lesz 10 százalék felett is, de ez nem baj: minden háborús helyzetben ez van, és a mostani háborús helyzetnek felel meg. Ilyenkor az államnak túl kell költekeznie, különben meghal a gazdaság.

Zsiday Viktor a jegybankkal elégedett, szerinte gyorsan meglépett mindent, amit meg tudott. Gyakorlatilag megteremtették a lehetőségét annak, hogy az állam egy ideig korlátlan mértékben költekezzen.