A Madách Gimnázium nem veszi el a gyerekektől a mobilokat

A Madách Gimnázium nem veszi el a gyerekektől a mobilokat

Képünk csak illusztráció! Mobiltelefon. (Fotó: Pixabay.com/Jan Vasek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem vesszük el a digitális eszközöket a diákoktól – jelentette be a budapesti VII. kerületi Madách Imre Gimnázium a honlapján még augusztus 19-én. A bejegyzést a Telex vette észre hétfőn.

„Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a digitális eszközöket – (iskolai) laptop, mobiltelefonok – a tanítás előtt (a rendelet 5. §-át alkalmazva) nem vesszük el. Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel. A mobiltelefonok iskolai használatát, a kép- és hangrögzítés korlátait házirendünk már régóta tartalmazza, amit eddig is betartattunk. Ennek érvényesítése szigorúbb lesz. Kérünk minden diákot, hogy órai magatartásával senki se kockáztassa azt, hogy az okos eszközöket a tanítás előtt el kelljen venni” – közölte az intézmény.

Mint hétfőn megírtuk a Népszava alapján, egy héttel az új tanév indulása előtt több iskolában még mindig nem tudják, hogyan valósítják meg a mobil- és okostelefonok használatát korlátozó rendeleti előírásokat. Egy budapesti általános iskola igazgatója azt nyilatkozta, hogy eddig semmilyen tájékoztatást nem kaptak a tankerületi központtól. Úgy látja, a tantestületnek kell majd kitalálnia a tanévkezdő értekezleten, hogyan fogják a diákoktól reggel beszedni, biztonságosan tárolni, délután visszajuttatni az eszközöket. Az igazgató megnézte, másutt mi a gyakorlat, nos, Romániában például minden iskolának biztosítottak zárható lemezszekrényeket. 

„A telefonok észszerű, civilizált használatát kell megtanítani a diákoknak, különösen egy olyan világban, amikor az okoseszközök már a mindennapjaink szerves részét jelentik” – mondta a kormányrendeletről Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Magyar Hangnak augusztus elején. Ő például semmi problémát nem lát abban, ha a gyerekek matematika órán – persze, nem vizsgán vagy dolgozat közben – számológép funkciót vagy függvénytáblát használnak a mobilon. Sokkal nagyobb gond az, ha poénból olyan tartalmakat töltenek fel a közösségi oldalakra, ami törvényellenes, és egy kamasz nem feltétlenül tudja, hogy tilosban jár. „Azt, hogy ugyanaz az eljárás vonatkozik a okoseszközökre az általános iskola első osztályától a gimnázium végéig, nem tartom életszerűnek, sokkal jobb, ha minden iskola maga szabályozza a mobilhasználat lehetőségeit – vélte Horváth Péter.

Augusztus 8-án jelent meg a rendelet az iskolából kitiltott tárgyakról és az okostelefonok leadásáról, amely szeptember elsejétől korlátozott tárgynak minősítené a mobiltelefonok használatát az iskolákban. A tervezet szerint használatában korlátozott tárgynak minősülnek majd a telekommunikációs eszközök, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre képes eszközök a tanítási nap alatt. A jogszabály érinti az általános iskolákat 1–8. évfolyamig, a gimnáziumokat 5–12. évfolyamig, a szakgimnáziumokat 9–13. évfolyamig.