A Meseország mindenkié mesekönyv pszichológusok sokasága szerint is veszélytelen a gyerekekre

A Meseország mindenkié mesekönyv pszichológusok sokasága szerint is veszélytelen a gyerekekre

Forrás: Lira.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A cikk írásának pillanatában 815 pszichológus neve szerepel annak az állásfoglalásnak az aláírói között, amely kijelenti, hogy a Meseország mindenkié című mesekönyv nem veszélyes a gyerekekre. Egyúttal elhatárolódnak Bagdy Emőke pszichológus ezzel ellentétes értelmű kijelentéseitől, azt tudománytalannak, és a gyűlölködés szítására alkalmasnak tartják.

A mesekönyv, amelyben számos, a társadalom perifériáján élő közösség történetei mellett LMBTQ-emberekről is van két mese, Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője hozta be a köztudatba, amikor „homoszexuális propagandára” hivatkozva egyszerűen ledarálta azt. A performansz többekben a nácik könyvégetéseit idézte. Ebbe a gondolati körbe tartozik a mesekönyvet áruló könyvesboltok megfélemlítése is. Az incidens után a teljes kormánypropaganda-apparátus ráugrott a melegek és a pedofilok összemosását célzó milliószor diszkreditált üzenetek sulykolására.

Az aláíró szakemberek kifejezetten fontosnak és üdvözlendőnek tartják a mesekönyv megjelenését, és azt hangsúlyozzák, hogy semmilyen tudományos eredmény nem utal arra, hogy a gyerek meleg lesz attól, hogy hall a melegekről:

„Nincsenek olyan hiteles, módszertanilag megalapozott tudományos eredmények, amelyek azt támasztanák alá, hogy gyerekek LMBTQI+ emberekké válnak annak hatására, hogy találkoznak ebbe a csoportba tartozó emberekkel, akár személyesen, akár fikción keresztül. Ugyanakkor egyetértünk azzal, hogy a témával körültekintően és érzékenyen kell foglalkozni, ezért mindenek előtt lévőnek tartjuk a szakmaiságot. Fontosnak tartjuk a fogalmak helyes használatát, például a nemi identitás (megélt társadalmi nem, mely megegyezhet a biológiai nemmel) és a szexuális orientáció (szexuális és/vagy romantikus vonzalom) közötti különbségtételt.”

A sok száz aláíró pszichológus így zárja az állásfoglalást:

„mi, a pszichológus szakma tiltakozó tagjai kijelentjük, hogy a könyv fontos társadalmi jelenségeket dolgoz fel és emel be a mesék világába, ami nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára. Emellett elhatárolódunk minden olyan pszichológus, így Bagdy Emőke nyilatkozatától is, amelyek szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, és amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása. A pszichológia kutatási eredményeire támaszkodva feltételezhetjük, hogy mind a könyvben megjelenő csoport tagjaira, mind a többségi társadalomhoz tartozó gyerekekre gyakorolt hatásán keresztül, a könyv megjelenése hozzásegíthet egy elfogadóbb, békésebb és egyenlőbb társadalomhoz, hogy egyszer ne csak meseország lehessen mindenkié.”