A Mi vagyunk a Grundot énekelték az ülősztrájkoló miskolci gimnazisták

A Mi vagyunk a Grundot énekelték az ülősztrájkoló miskolci gimnazisták

Ülősztrájkot folytattak a diákok a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban, 2022. november 18-án. (Fotó: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Véget ért a pedagógusok országos sztrájknapjának első felvonása. Reggel, a tanítási idő kezdetén országszerte tartottak megmozdulásokat a pedagógusok, a diákok, szülők és más tüntetők. Budapesten élőláncot szerveztek a csatlakozó fővárosi iskolák tanulóinak részvételével. Akadtak ugyan szakadások a láncokban, de a novemberi arcát mutató időjárás ellenére is sokan vettek részt benne. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint felemelő érzés volt a sok diák aktivitása. A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban azonban nem ért véget a megmozdulás az élőlánccal: a tanulók kétórás ülősztrájkot is szerveztek. Az Egységes Diákfront délutánra-koraestére tüntetést is hirdetett a fővárosi Clark Ádám térre.

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjainak önálló kezdeményezése volt, hogy a péntek reggelre – az élőláncos megmozdulás után – ülősztrájkba kezdtek. A szervezésben a tanárok nem vettek részt, egy pedagógus a formaiságokban segített a tanulóknak. Ám őt is arra kérték a diákok, hogy ne tájékoztassa a tanári kart a készülő akcióról – mondta el lapunk érdeklődésére Kulcsár László, az intézmény diákja, aki a kezdeményezés egyik életre hívója.

Mint elmondta, noha a hét folyamán zajlott beszélgetés az ülősztrájk lehetőségéről az oktatás problémáira fogékony diákok között, csak csütörtökön dőlt el, hogy péntek délelőtt megszervezik a mai megmozdulásukat. Ez lényegében az volt, hogy az élőlánc után az akcióban résztvevő tanulók az iskola folyosóján leültek, és nem vettek részt a tanórákon.

A megmozdulásuk két órán át tartott, a harmadik és negyedik órára nem mentek be. Mint Kulcsár László elmondta: a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók nem vettek benne részt. A kilencedik osztályosok és az annál magasabb évfolyamon tanuló csoportok viszont igen. Így összesen 21 osztályból voltak diákok az ülősztrájkolók között. Akadtak osztályok, ahonnan mindenki csatlakozott, de minden osztályból voltak kiülők. Becslése szerint a tanulók kétharmada vett részt az ülősztrájkban, a többiek órán voltak, megtartották ugyanis a tanárok az órákat.

Mint arról beszámoltunk, a Földes Ferenc Gimnázium tanulói a megmozdulással az oktatás problémáira, a tanáraik folyamatos elvesztésére, a pedagógusok alacsony bérezésére kívánták felhívni a figyelmet. Rendszerszintű problémákat látnak, erre példaként egyebek mellett azt említették, hogy a tanulóknak kell fénymásolópapírt vinniük az iskolába.

Kulcsár László a szervezésről azt mondta, hogy pletykaszinten terjesztették az osztályokban a megmozdulás hírét. Azt kérték a formaságokban őket segítő pedagógustól, hogy ne szivárogtassa ki a többi tanárnak a szervezkedésüket. El szerették volna ugyanis kerülni, hogy az intézménynek vagy bárkinek baja legyen abból, hogy az iskolában sztrájkba kezdtek a tanulók. „Nem az iskola ellen cselekedtünk, hanem érte” – jelentette ki. Azt is elárulta, hogy a szülők közül csak néhányan voltak beavatva, és a többségük csak tegnap este értesült arról, mire készültek.

Az ülősztrájkban résztvevő diákok szavai szerint változatosan töltötték az időt: akadtak beszélgetők, zenét hallgatók, olvasó diákok köztük egyaránt. Mint mondta, voltak kántálások, és közösen elénekelték a „Mi vagyunk a Grund” című dalt A Pál utcai fiúk című musicalből. Szerinte ez volt az akció egyik legszebb pillanata.

Meghatónak találták

Számos tanár nagyon meglepődött, úgy látták, hogy örültek az akciónak, a szervező elmondása szerint akadt olyan pedagógus, aki megkönnyezte a diákok megmozdulását. Kulcsár László úgy véli, hogy ezzel elérték a céljukat, a diákok kifejezték feléjük, hogy velük vannak.

A megmozdulás esetleges folytatására vonatkozó felvetésünkre Kulcsár László azt mondta, hogy ez nincs kimunkálva. – Azért szerveztük az ülősztrájkot, hogy változást tudjunk elérni. Ha az ülősztrájkkal nem tudunk érdemi változást elérni, akkor valószínűleg folytatni fogjuk az akciót valamilyen formában, de békés eszközökkel – jelentette ki.

Folyamatosak a visszajelzések

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének ügyvivője lapunk érdeklődésére azt mondta: maga sem tudja megmondani, hány iskolában voltak ma megmozdulások, mert a felhívásaikra folyamatosan érkeznek az újabb és újabb képek arról, hogy hol csatlakoztak a sztrájkfelhívásukra, és szerveztek országszerte valamilyen megmozdulást. Közel 100-ra becsüli azon intézmények számát, ahol voltak résztvevői a helyi megmozdulásnak.

A fővárosban a reggeli órákban tartott élőlánchoz becslései szerint több ezren csatlakoztak, még úgy is, hogy akadtak a láncban itt-ott szakadások. Mint mondta, megható, hogy ilyen intelligens tömeg mozdul meg az oktatás körülményeinek javítása érdekében, és értetlenül áll az előtt, hogy a kormány miért nem cselekszik. Úgy fogalmazott, hogy a résztvevők nem csak a tanárokért tüntetnek, hanem magukért is, hiszen ők maguk is diákok, vagy ha a résztvevők szülőként vesznek részt a megmozdulásban, akkor a gyerekeikért is tüntetnek.

Tüntetés a Clark Ádám téren

A közoktatásban dolgozó pedagógusok pénteki országos sztrájknapja délután tüntetéssel folytatódik. Mint csütörtöki cikkünkben megírtuk, az oktatásért demonstrálók pénteken a pesti oldalon, a Március 15. téren gyülekeznek majd 17 órától, és onnan vonulnak át Budára az Erzsébet hídon és a Lánchíd utcán keresztül. Emiatt a környéken alighanem forgalomkorlátozásokra, torlódásra lehet számítani. Pirint Gergő lapunknak azt mondta: nagyjából egyórás vonulási idővel kalkulálnak. A Clark Ádám téren rövid beszédek lesznek, az egyik felszólaló ő maga lesz, míg a másik Mihalics Lili.

A tüntetés helyszíne, a Clark Ádám tér Pirint Gergő szerint szimbolikus választás. Közvetlenül a Budai Vár alatt van, ezzel szeretnének üzenni a Várban székelő hatalomnak. Ha ugyanis esetleg a Miniszterelnökség erkélyéről lenéznek kormánytagok, láthatják a tüntetőket, és ez a szavai szerint azt a lenézést szimbolizálja, amellyel a magyar kormány viszonyul az oktatáshoz.