Közel a hétméteres vízállás, a nap folyamán tetőzhet a Duna Budapestnél

Közel a hétméteres vízállás, a nap folyamán tetőzhet a Duna Budapestnél

A Duna áradása Budapesten, 2023. december 27-én (Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Duna tetőzésére készülnek a fővárosban: csütörtökön, a nap első felében érheti el a legmagasabb vízszintet a folyó, a szakemberek korábban 700 centiméter körüli vízállásra számítottak. 

A rakpartzárat 645 centihez közeledve már elrendelték, egy szakaszon nem jár a kettes villamos és a gyalogosoktól is azt kérik, kerüljék a vízzel elöntött utakat. A felszólítás ellenére még mindig tömegével közelítik meg az emberek a ritka látványosságot. A legmagasabb vízállás szerda este 8 órakor volt tapasztalható, ekkor 693 centiméter magasan állt a Duna Budapesten, azt azonban még nem lehet kijelenteni, hogy ez jelentette a tetőpontot. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb, csütörtök reggel 6 órás tájékoztatása szerint 690 centiméteren állt a Duna vízszintje Budapesten. Ez tíz centiméterrel alacsonyabb vízállást jelent, mint amilyet korábban előrejeleztek a csütörtöki tetőzés napjának reggelére. A következő órákban várhatóan történhet még 1-2 centiméteres változás. Az OVF elnyúló apadásra számít, ezzel együtt pedig elnyúló tetőzéssel. A szakemberek szerint hétvégére mehet le a rakpartokról a víz, addig is előreláthatólag szombatig marad a jelenlegi állapot: autók nem közlekedhetnek a pesti, illetve budai rakparton. Mint ismert, a heves esőzésnek és a nem várt tavaszi időjárásnak köszönhetően indult áradásnak a Duna, és már az egész országban árvízveszélyt hirdettek. A folyó vízszintje legmagasabban az ország déli részén tetőzhet az év végén, 800 centi felett.

 

Címkék: árvíz, Duna, tetőzés