A Párbeszéd szerint még jobban ráfizetünk a mátrai erőműre

A Párbeszéd szerint még jobban ráfizetünk a mátrai erőműre

A mátrai erőmű (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Párbeszéd beigazolódni látja a gyanúját, miszerint „erősen túlárazva, ésszerű indok nélkül vásárolta meg a kormány Mészáros Lőrinctől a mátrai erőművet”. A párt erről közleményben számolt be, hivatkozva az általa adatigényléssel megszerzett adásvételi szerződésre. Abból szerintük ugyanis kiderült, hogy az állami Magyar Villamos Műveknek (MVM) nincs valós lehetősége a várható veszteségek utólagos, érdemi csökkentésére.

A Kocsis-Cake Olivio által jegyzett közlemény szerint a dokumentumok nem magyarázzák meg, miért vette meg – ráadásul ilyen magas áron – az MVM „Mészáros Lőrinc veszteséges, leállításra ítélt szenes erőművét”.

A korábban bejelentett vételár 17,4 milliárd forint volt, ezt viszont a Párbeszéd szerint megfejelte, hogy a vevő ötmilliárd forintnyi tagi kölcsön megfizetését is átvállalta. Kocsis-Cake szerint így az állam már 22 milliárdot ad egy erőműért, ami többek közt „Magyarország legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, így a működése környezeti szempontból is fenntarthatatlan”, évek óta jelentős veszteséget termel, továbbá „öt elavult széntüzelésű blokkjából kettőt jövőre, a maradék hármat pedig 2025-ben kénytelen lesz bezárni (de már most is gyakran le kell őket állítani műszaki hibák miatt)”. Kocsis-Cake problémának látja azt is, hogy az erőmű „a szenes energiatermelés leállítása után tízmilliárdos nagyságrendű bányabezárási és rekultivációs kiadásokra kényszerül úgy, hogy az e célra félretett eredménytartalékból Mészárosék 11 milliárdot az eladás előtt kivettek.”

A kormány korábban a munkavállalók érdekeire hivatkozott, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint viszont a kivett 11 milliárdos osztalékból és a vételárból megoldható lett volna, hogy a több mint kétezer dolgozónak és a beszállítóknak továbbra is stabil munkahelyet biztosítsanak. – Megélhetést ahelyett, hogy csak Mészároséknak teszik lehetővé a jövedelmező kiszállást cserben hagyva az ott dolgozókat, beszállítókat – magyarázta Kocsis-Cake Olivio.

– Palkovics László a kormány képviseletében nemrég azt mondta, hogy a klímavédelmi akcióterv keretében gáztüzelésű blokkokat építenek a mátrai erőműben. Csakhogy egyrészt egy új gázerőmű építéséhez nem kellett volna megvenni a veszteséges, környezetvédelmi kötelezettségekkel terhelt szenes erőművet. Másrészt pedig, ha gázerőművekkel meg lehetne védeni a klímát, akkor végképp fölösleges Paks II-t felépíteni, hiszen a gázerőmű sokkal olcsóbb – tette hozzá a politikus.